13.10.2011

Оплата лікарняного в разі встановлення групи інвалідності

Відповідь на запитання

Оплата лікарняного в разі встановлення групи інвалідності

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Працівник підприємства отримав інвалідність, не пов’язану з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням. Лікарняний листок він надав за період з 12 по 29 вересня включно. 29 вересня МСЕК призначила йому III групу інвалідності. Страховий стаж працівника — 20 років і 10 місяців. Як оплатити лікарняний листок?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 35 ч. 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (установлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством. Розглянемо на числовому прикладі особливості оплати лікарняного листка в разі встановлення працівнику групи інвалідності.

Лікарняний листок у прикладі, наведеному у запитанні, слід оплатити за період з 12 по 28 вересня включно, 29 вересня не оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності з 12 по 16 вересня включно оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а решта робочих днів, пропущених працівником унаслідок його тимчасової непрацездатності (19 — 23 вересня, 26 — 28 вересня, усього 8 днів), оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Припустимо, що середньоденна заробітна плата для розрахунку лікарняних склала 149,33 грн.

Визначимо суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації:

149,33 x 5 = 746,65 (грн.),

де 5 — кількість робочих днів, пропущених унаслідок тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Визначимо суму допомоги по тимчасовій непрацездатності:

149,33 x 8 = 1194,64 (грн.),

де 8 — кількість робочих днів, пропущених унаслідок тимчасової непрацездатності, що оплачуються з Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності.

Загальна сума лікарняних становитиме:

746,65 + 1194,64 = 1941,29 (грн.).