27.10.2011

Сплата єдиного соціального внеску підприємцем

Відповідь на запитання

Сплата єдиного соціального внеску підприємцем

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Пенсіонер за віком здійснює підприємницьку діяльність (є платником єдиного податку). Чи повинен він сплачувти єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?

(Миколаївська обл.)

 

З

01.01.2011 р. питання нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) регламентуються Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Згідно з цим

Законом з 01.01.2011 р. усі платники єдиного податку без винятків зобов’язані були сплачувати за себе ЄСВ у розмірі 34,7 % мінімального розміру заробітної плати.

З 06.08.2011 р. набрав чинності

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609), яким були внесені зміни до Закону про ЄСВ.

З

гідно зі ст. 7 розд. I Закону № 3609 фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, що обрали спрощену систему оподаткування, звільнені від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Звертаємо увагу, що зміни не передбачають винятків зі сплати ЄСВ за себе для фізичних осіб — підприємців, які є пенсіонерами чи інвалідами та знаходяться на загальній системі оподаткування.

Як зазначено в

роз'ясненні ПФУ від 18.08.2011 р., страховий стаж особам для призначення пенсії обчислюється в місяцях. Тому платники, які обрали спрощену систему оподаткування, звільнені від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу починаючи з серпня 2011 року.

Слід відмітити, що відповідні зміни стосовно виключення з платників ЄСВ за себе платників єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, внесені також і до

Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 27.09.2010 р. № 21-5. Ці зміни внесені постановою ПФУ від 19.09.2011 р. № 26-1.

Отже, зробимо висновок: починаючи з серпня 2011 року пенсіонери за віком або інваліди

, що отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, зареєстровані приватними підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування (сплачують єдиний або фіксований податок), не є платниками ЄСВ з серпня 2011 року в частині сплати внеску за себе.

Якщо ж будь-який підприємець, у тому числі й пенсіонер чи інвалід, має найманих працівників, то він зобов’язаний сплачувати ЄСВ

за найманих працівників на загальних підставах. Тобто приватний підприємець як роботодавець залишається платником ЄСВ за найманих працівників у частині нарахувань і утримань незалежно від того, є він сам платником ЄСВ за себе чи ні.