27.10.2011

Розрахунковий період для обчислення лікарняних у разі реорганізації установи

Відповідь на запитання

Розрахунковий період для обчислення лікарняних у разі реорганізації установи

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

У зв'язку з реорганізацією медичної галузі в установі відбулася реорганізація шляхом виділення з відділу охорони здоров'я самостійної юридичної установи — лікарні.

З 15.07.2011 р. Центральна міська лікарня з поліклініками стала самостійною юридичною установою — 1-ю міською лікарнею. Працівникам установи у трудових книжках здійснено запис про перейменування назви установи.

Як здійснювати нарахування за лікарняними листками таким працівникам після реорганізації? Чи є дата 15.07.2011 р. точкою відліку для визначення розрахункового періоду для нарахування за лікарняними листками?

(м. Полтава)

 

Згідно з ч. 3 ст. 36 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) у разі зміни власника підприємства, а також реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, відділення, перетворення) дія трудового договору продовжується. Це означає, що при зазначених способах реорганізації звільнення працівників не повинне провадитися в разі, якщо не відбувається скорочення чисельності або штату працівників відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Таким чином, у разі якщо відбулася реорганізація установи і при цьому штат не скорочувався, у працівників не змінювалися посадові обов'язки, трудові функції, умови праці, то це не є змінами в організації виробництва та праці для працівників і не призводить до їх звільнення.

До трудових книжок працівників уноситься лише запис: «підприємство (установа) таке-то з такого-то числа реорганізовано в таке-то».

У цьому випадку для розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних приймається розрахунковий період — останні 6 календарних місяців з урахуванням періоду роботи до реорганізації установи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Припустимо, що працівник установи надав лікарняний листок, що свідчить про його непрацездатність за період з 5 по 11 жовтня 2011 року включно. У  цьому випадку розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних є останні 6 календарних місяців, що передують місяцю, в якому настала тимчасова непрацездатність, тобто квітень — вересень 2011 року. Як бачимо, до вказаного періоду також уключається період роботи цього працівника до реорганізації установи.