27.10.2011

Тривалість додаткової відпустки «за шкідливість»

Відповідь на запитання

Тривалість додаткової відпустки «за шкідливість»

 

Ольга ЧЕРНЕТЕНКО, головний спеціаліст Державної експертизи умов праці Міністерства соціальної політики України

 

Електрогазозварник виконує роботи як у приміщеннях, так і на свіжому повітрі. Як розраховується тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці у разі, коли працівник зайнятий у різних умовах?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, надається щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (додаток 1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. № 679).

Відповідно до

підрозділу «Зварювальні роботи» розд. VI «Оброблення металу» цього Списку електрозварник на автоматичних машинах, електрозварник на напівавтоматичних машинах, електрозварник ручного зварювання, електрогазозварник, зайнятий на:

— роботах у закритих місткостях (котлах, резервуарах, баках, відсіках, трюмах);

роботах у приміщеннях; роботах з високомарганцевими сталями та титаном; зварюванням освинцьованих деталей — мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до 7 календарних днів;

зовнішніх роботахдо 4 календарних днів.

Конкретна тривалість

такої відпустки встановлюється колективним або трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

Згідно з

Порядком застосування зазначеного Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

До розрахунку часу, що дає право працівнику на відповідну додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій та посад.

Цим же

Порядком установлено, що в тих випадках, коли працівники працювали в різних виробництвах, цехах, за професіями та на посадах, за роботу в яких надається додаткова відпустка різної тривалості, підрахунок часу роботи провадиться окремо за кожним видом робіт, професій та посад*.

* Детальніше про розрахунок тривалості такої відпустки див. у статті «Законодавчі нюанси надання щорічних додаткових відпусток: розглядаємо на практиці» // «ОП», 2011, № 11, с. 22.

Прим. ред.

Облік часу, відпрацьованого за кожним видом робіт, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.