22.09.2011

Пільги працівникам аптек за роботу зі шкідливими умовами праці

Відповідь на запитання

Пільги працівникам аптек за роботу зі шкідливими умовами праці

 

Ольга ЧЕРНЕТЕНКО, головний спеціаліст Державної експертизи умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи мають працівники аптек право на якісь пільги за роботу зі шкідливими умовами праці?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з розд. ХVIII «Роздрібна торгівля фармацевтичними товарами» Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (додаток 2 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 р. № 679), право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів мають працівники аптек (у тому числі ті, які перебувають у штаті установ охорони здоров’я та соціального забезпечення) (поз. 1 — 5), працівники аптечних баз та складів (поз. 6 — 8) та працівники контрольно-аналітичних лабораторій (поз. 9 — 12).

Конкретна тривалість

такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Згідно з

Порядком застосування зазначеного вище Списку, затвердженим наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, до розрахунку часу, що дає право працівнику на цю відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій та посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Працівники аптек, аптечних баз та складів, які зазначені у розд. 33 «Роздрібна торгівля фармацевтичними товарами»

Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 163, мають право на скорочену тривалість робочого тижня, а саме 36 годин.

Згідно з

Порядком застосування Переліку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 23.03.2001 р. № 122, скорочена тривалість робочого часу, згідно із зазначеною в Переліку тривалістю, встановлюється працівникові лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий у шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій та посад.

Скорочена тривалість робочого тижня встановлюється

колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

Підтвердження цього права працівникові можливе

тільки при віднесенні його робочого місця до категорії зі шкідливими умовами праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до

ст. 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон № 2694) працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, видаються безоплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з

постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС «Про порядок безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці» від 16.12.87 р. № 731/П-13, яка в порядку, установленому постановою Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-ХІІ, діє на території України в частині, що не суперечить Конституції і законам України, на підставі Переліку хімічних речовин, при роботі з якими у профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затвердженого Міністерством охорони здоров’я СРСР від 04.11.87 р. № 4430-87, працівникам, у разі перевищення гранично допустимих концентрацій цих речовин на робочому місці за результатами атестації робочих місць за умовами праці, видається молоко по 0,5 літра за зміну незалежно від її тривалості в дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, зазначених у Переліку № 4430-87.

У разі забезпечення нормальних умов праці на робочому місці працівник позбавляється цього права відповідно до

п. 3 зазначеної постанови Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС.

Водночас відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону № 2694 безоплатна видача молока або інших рівноцінних харчових продуктів у профілактичних цілях можлива й незалежно від концентрації в повітрі робочої зони і тривалості дії хімічних речовин у порядку, встановленому колективним договором, за рахунок власних коштів підприємства.