26.04.2012

Призначення стипендії з благодійного фонду: як індексувати дохід студента

Відповідь на запитання

Призначення стипендії з благодійного фонду: як індексувати дохід студента

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

З метою заохочення найбільш обдарованих студентів у вересні 2011 року деяким студентам 3-го курсу вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації призначено стипендію Міжнародного благодійного фонду Ернеста Гуляка в розмірі 350 грн. на весь навчальний 2011/2012 рік. Виплачується така «благодійна» стипендія додатково до отримуваної студентами ординарної (звичайної) академічної стипендії.

Чи є об'єктом індексації така стипендія та чи впливає її призначення на визначення базового місяця для студентів?

(м. Харків)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, які не мають разового характеру. Зокрема, до таких доходів належать стипендії. Отже, стипендії є об'єктом індексації. У нашому випадку йдеться про стипендії академічні, іменні, що виплачуються з коштів, передбачених у загальному фонді коштів вищих навчальних закладів на стипендіальне забезпечення, тобто з коштів загального фонду державного бюджету.

Студенти, які є стипендіатами приватних осіб та фондів, у тому числі благодійних фондів, отримують таку стипендію не з державного бюджету, тож і стипендії не є державними. Розглядати таку стипендію як постійну виплату немає підстав, оскільки її надання є одноразовою благодійною допомогою для студента.

На відміну від академічних стипендій, порядок призначення стипендій із благодійних фондів законодавчо не врегульовано. Надання таких стипендій є заохоченням за участь студента в наукових проектах, конкурсах з різних номінацій.

«Благодійна» стипендія призначається та виплачується стипендіату додатково до інших стипендій чи грантів, що надаються згідно з чинним законодавством.

З урахуванням викладеного вище стипендії з благодійних фондів не є об'єктом індексації, а тому не входять до загальної суми індексованого доходу студента. Отже, і призначення таких стипендій не впливає на визначення базового місяця для студента.