26.04.2012

Заповнення листка непрацездатності

Відповідь на запитання

Заповнення листка непрацездатності

 

Ольга КОЛЛЯКОВА, головний спеціаліст Департаменту лікувально-профілактичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України

 

На лицьовому боці листка непрацездатності однією з інформації, яку повинен вказати лікуючий лікар або молодший медичний працівник з медичною освітою закладу охорони здоров’я, є назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я та місце роботи: назва підприємства, установи, організації. Яку саме інформацію (скорочену чи повну) треба вказувати в листку непрацездатності?

(м. Київ)

 

Спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2004 р. за № 1154/10053, затверджено зразок, технічний опис листка непрацездатності та Інструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності (далі — Інструкція).

Згідно з п. 3.1 Інструкції при заповненні лицьового боку листка непрацездатності підкреслюється слово «первинний» або «продовження» із зазначенням номера та серії попереднього лікарняного листка у разі його продовження. Чітко вказуються:

назва і місцезнаходження закладу охорони здоров'я (повністю), що підтверджуються штампом та печаткою закладу охорони здоров'я «Для листків непрацездатності»;

— дата видачі листка непрацездатності (цифрою вказується число, після чого літерами — назва місяця, цифрою вказується рік);

— прізвище, ім'я, по батькові непрацездатного (повністю);

— число повних років (цифрами);

— стать підкреслюється;

— місце роботи: назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю) .

Вимоги зазначеної Інструкції є обов’язковими для виконання, тому назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я вказуються повністю. Повна назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я із зазначенням району та області підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров'я.

Також слід мати на увазі, що згідно з вимогами Інструкції треба вказати не тільки назву підприємства, установи, організації (повністю), на якому працює хворий, а й місцезнаходження підприємства, установи, організації.