09.08.2012

Заміщення вихователя дошкільного навчального закладу

Відповідь на запитання

Заміщення вихователя дошкільного навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як оплатити вихователю дошкільного навчального закладу години заміни, якщо він заміщує іншого вихователя, який перебуває у декретній відпустці? Чи може у такому випадку цей працівник отримувати заробітну плату за виконання роботи на дві ставки? Чи є обмеження?

(смт Власівка, Кіровоградська обл.)

 

Оплата праці вихователів дошкільних навчальних закладів здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Пунктом 63 цієї Інструкції установлено, що оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Цим пунктом Інструкції № 102 також передбачено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Згідно з п.п. «є» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати вихователям груп загального типу дошкільних навчальних закладів виплачується за 30 годин на тиждень.

Відповідно до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2010 р. № 1055, кількість посад вихователів у штатному розписі установлюється залежно від режиму перебування дітей у групах. Зокрема, при 5-денному робочому тижні з перебуванням дітей у групі впродовж 12 годин щодня передбачається 2,06 одиниці посади в розрахунку на одну групу. У ці штатні одиниці вихователів враховано час для передачі зміни по 20 хвилин кожного дня.

У випадку коли передання зміни не відбувається, а один вихователь працює впродовж 12 годин щодня, всі ці години педагогічної роботи мають оплачуватись у повному обсязі. Якщо вихователем виконується робота більш ніж 2 місяці, у тому числі під час відсутності іншого вихователя у зв’язку з його відпусткою по вагітності та пологах та для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, то при тарифікації такому працівникові встановлюється навантаження в обсязі 60 годин на тиждень, що відповідає нормі годин на 2 ставки заробітної плати.

Якщо ж вихователь замінює відсутнього колегу тимчасово, терміном до 2 місяців, то оплата праці провадиться відповідно до вимог пп. 64 та 73 Інструкції № 102, відповідно до яких додаткова оплата за години педагогічної роботи, виконаної понад встановлену норму, провадиться відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі з погодинного розрахунку. Годинна ставка визначається шляхом ділення ставки заробітної плати вихователя, встановленої за наслідками атестації, на середньомісячну норму годин, яка у 2012 році складає 125,5 години.

За виконання цієї педагогічної роботи провадиться також виплата надбавки за вислугу років залежно від стажу педагогічної роботи, надбавка за престижність педагогічної праці в розмірі 20 відсотків ставки заробітної плати на загальних підставах пропорційно виконаному обсягу.