23.08.2012

Лікар не подав документи на чергову атестацію: дії роботодавця

Відповідь на запитання

Лікар не подав документи на чергову атестацію: дії роботодавця

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

У більшості лікарень працює велика кількість лікарів-пенсіонерів, з яких близько 10 % не атестовані більше року. За діючими нормами вони не можуть працювати лікарями-спеціалістами, а від переведення їх на посади лікарів-стажистів відмовляються.

Якими мають бути дії адміністрації лікарні: звільнення таких працівників у зв’язку з невідповідністю займаній посаді чи оплата їх праці як лікарів без кваліфікаційної категорії?

(м. Харків)

 

Порядок атестації лікарів затверджено наказом МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 (далі — наказ № 359). Атестація лікарів на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій проводиться за їх бажанням (п. 1.10 наказу № 359). Право на роботу на посаді лікаря за будь-якою спеціальністю мають спеціалісти, які здобули повну вищу освіту за напрямом підготовки «Медицина» за спеціальністю «Лікувальна справа» та спеціалізацію за відповідним фахом.

Відповідно до п. 1.10 наказу № 359 лікарі, які протягом року після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації не виявили бажання і не подали документи на чергову атестацію (крім випадків, передбачених п. 4.2 наказу № 359), та лікарі, яким за рішенням атестаційної комісії відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) іншої кваліфікаційної категорії, підлягають атестації на визначення знань та практичних навиків з підтвердженням звання «лікар-спеціаліст» після проходження стажування (п. 1.10 наказу № 359).

Таким чином, лікар за 2 місяці до закінчення 5-річного терміну з попередньої атестації має подати відповідні документи для проходження курсів підвищення кваліфікації та атестації. Оплата кваліфікаційної категорії у цьому випадку проводиться до винесення рішення атестаційної комісії про її підвищення (підтвердження) або відміну (п.п. 6 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Якщо документи своєчасно не подані для проходження курсів підвищення кваліфікації та атестації, оплата за категорію припиняється з наступного дня після закінчення 5-річного строку з дати підписання наказу про її присвоєння. У разі відмови лікаря від подання документів на чергову атестацію протягом року після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації, він має право займатися медичною діяльністю лише після проходження стажування та атестації на визначення знань та практичних навиків з підтвердженням звання «лікар-спеціаліст». Питання направлення на стажування вирішується протягом року після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації. У цей період йому встановлюється посадовий оклад у розмірі, визначеному для лікарів-стажистів (пп. 2 та 4 п.п. 2.2.5 Умов № 308/519).

Порядок направлення лікарів на стажування затверджено наказом МОЗ «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.93 р. № 48. Направлення лікаря на стажування здійснюється управлінням охорони здоров’я на термін від 1 до 6 місяців. Конкретний термін стажування фахівця визначається у кожному окремому випадку органом охорони здоров’я.

Якщо лікар відмовляється пройти стажування, адміністрація має право звільнити його у зв’язку з невідповідністю кваліфікаційним вимогам або перевести працівника за його згодою на посаду середнього медперсоналу.