27.12.2012

Оплата праці керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги

Відповідь на запитання

Оплата праці керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Як установити посадовий оклад керівнику Центру первинної медико-санітарної допомоги, який має науковий ступінь кандидата медичних наук, якщо чисельність прикріпленого населення складає 35 тис. осіб? На які доплати і надбавки він має право?

(Донецька обл.)

 

Для встановлення посадового окладу керівнику Центру первинної медико-санітарної допомоги (далі — Центр) необхідно визначити групу з оплати праці керівників за п. 6 «Самостійні амбулаторно-поліклінічні заклади, за якими закріплена територія з обслуговування населення» додатка 2 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Виходячи з показника прикріпленого населення (35 тис. осіб), Центр належить до V групи. За таблицею, наведеною у п.п. 2.2.1 Умов № 308/519, V групі відповідає 14-й тарифний розряд за Єдиною тарифною сіткою. Якщо керівник має кваліфікаційну категорію за лікарською спеціальністю, цей оклад підвищується на відповідну суму, встановлену у п.п. 2.4.1 Умов № 308/519.

За наявності наукового ступеня кандидата наук керівнику встановлюється доплата у граничному розмірі 15 відсотків посадового окладу (п. 3.3 Умов № 308/519).

Крім того, відповідно до п.п. 3.1.3 Умов № 308/519 керівникам закладів охорони здоров’я надано право вести у закладах, у штаті яких вони працюють, роботу за спеціальністю в межах їх робочого часу за основною посадою з доплатою у розмірі до 25 відсотків посадового окладу лікаря відповідної спеціальності.

За рішенням управління охорони здоров’я керівнику може бути встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі у розмірі до 50 відсотків посадового окладу та виплачуватися премія в межах фонду заробітної плати закладу (пп. 4.4 та 5.11 Умов № 308/519).

Усім медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років, порядок і розміри виплати якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 у таких розмірах: при стажі роботи до 3 років (включно) — 10 відсотків, від 3 до 5 років — 20 відсотків, понад 5 років — 30 відсотків посадового окладу.

Керівник Центру має право на роботу за сумісництвом, якщо ця робота віднесена до медичної, педагогічної, наукової або творчої діяльності (п. 4 спільного наказу Мінфіну, Мінпраці та Мін’юсту «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43).

Робота за сумісництвом передбачає виконання, крім своєї основної роботи, іншої роботи за межами робочого часу за основною посадою.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245). Робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час за графіком, складеним з урахуванням вимог указаної постанови.