09.02.2012

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418

Постанова від 18.01.2012 р. № 23

Шановні читачі! Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2012 р. № 23 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я» від 29.12.2009 р. № 1418. Для зручності нижче наведемо Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я у кодифікованому вигляді з урахуванням внесених змін. Зміни виділено напівжирним курсивом.

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418

Постанова від 18.01.2012 р. № 23

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я» зміни, що додаються*.

* Не публікуються, оскільки зазначений Порядок наведено в кодифікованому вигляді з урахуванням цих змін. Прим. ред.

 

Прем'єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 (із змінами та доповненнями, останні з яких внесено постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2012 р. № 23)

Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я

 

1. Дія цього Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, які працюють на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування і умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

2. Надбавка за вислугу років установлюється медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я залежно від стажу роботи в такому розмірі:

 

Стаж роботи

Розмір щомісячної надбавки до посадового окладу, відсотків

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

 

3. Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров'я, їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, головним медичним сестрам, лікарям усіх спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, керівникам фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів, провізорам усіх спеціальностей, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічникам ентомолога.

4. До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається:

час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров'я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку;

час роботи у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я;

час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, або коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна) — не більш як до досягнення нею 16-річного віку;

час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після направлення на підвищення кваліфікації працював на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, в державних та комунальних закладах охорони здоров'я;

час навчання у клінічній ординатурі;

час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, і протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад в державному або комунальному закладі охорони здоров'я;

час військової служби, служби в органах і підрозділах цивільного захисту, служби у Держспецзв'язку, служби у підрозділах Держспецтрансслужби, служби осіб рядового і начальницького складу на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у Збройних Силах, інших військових формуваннях та правоохоронних органах України і колишнього СРСР;

час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

(в абзацах другому, п'ятому та сьомому пункту 4 слова «лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою» виключено)

5. Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, є трудова книжка або інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи.

6. Надбавка за вислугу років у державному або комунальному закладі охорони здоров'я обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат.

7. Надбавка за вислугу років виплачується щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

8. У разі коли працівник тимчасово заміщує відсутнього працівника, надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).

9. Встановлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Оновлений Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам охорони здоров’я

 

З метою врегулювання проблемних питань щодо виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я Кабінетом Міністрів України постановою від 18.01.2012 р. № 23 (далі — постанова № 23) внесено зміни до Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок*).

* Порядок з урахуванням змін, внесених постановою № 23, наведено на с. 3 цього номера газети. — Прим. ред.

Розглянемо детальніше ці зміни.

 

1. Розширено перелік працівників, яким виплачуватиметься надбавка за вислугу років.

Необхідно зазначити, що попередня редакція Порядку (до внесення змін постановою № 23) передбачала поширення дії цього Порядку лише на медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я: лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою.

Фармацевтичні працівники та помічники ентомологів, які працюють у структурних підрозділах державних та комунальних закладів охорони здоров’я, не мали права на надбавку за вислугу років, що ставило в нерівні умови працівників, які закінчили медичні заклади.

З унесенням змін, що коментуються, права на встановлення надбавки за вислугу років (за наявності необхідного стажу) згідно з Порядком також набули:

1) фармацевтичні працівники, а саме:

— керівники фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступники;

— керівники структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів;

— провізори усіх спеціальностей;

— фахівці з базовою вищою та неповною вищою фармацевтичною освітою усіх спеціальностей.

Необхідно звернути увагу, що відповідно до п. 3 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385 (далі — наказ № 385), фармацевтичними (аптечними) закладами охорони здоров’я є:

— аптека;

— аптечна база (склад);

— база (склад) медичної техніки;

— база спеціального медичного постачання (центральна, республіканська, обласна);

— контрольно-аналітична лабораторія;

— лабораторія з аналізу якості лікарських засобів;

— магазин (медичної техніки, медичної оптики).

Перелік провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою (фармацевтів) у закладах охорони здоров’я також затверджений наказом № 385;

2) помічники ентомологів .

Нагадаємо, що відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 р. № 588 затверджено Номенклатуру спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у закладах охорони здоров'я, до якої належить і спеціальність «Ентомологія».

Особи, що займають посаду «помічник ентомолога», згідно з розд. III додатка 1 до наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 теж допущені до медичної діяльності.

З огляду на те, що ентомологи, які працюють у закладах охорони здоров'я, мають право на надбавку за вислугу років як професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, відсутність такої надбавки для помічників ентомологів ставила в нерівні умови ці категорії працівників.

До внесення постановою № 23 змін, що коментуються, помічник ентомолога не мав право на встановлення надбавки за вислугу років ні відповідно до Порядку, ні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України» від 26.08.2009 р. № 910*.

* Детальніше про це див. «ОП», 2011, № 22, с. 25. — Прим. ред.

Відтепер посаду помічника ентомолога включено до переліку посад, за якими встановлюється надбавка за вислугу років (оновлена редакція п. 3 Порядку).

 

2. Зарахування часу військової служби на медичних посадах до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

До внесення змін, що коментуються, надбавка за вислугу років виплачувалась лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я, які в минулому перебували на військовій службі на посадах військових лікарів, провізорів, фармацевтів та середнього медичного складу у Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах СНД та СРСР.

Проте період їх військової служби саме на цих посадах не зараховувався до стажу роботи, необхідного для виплати надбавки за вислугу років, що суперечило вимогам ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII та ст. 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII**. Норми цих законів передбачають, що час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

** Ці проблемні питання висвітлювалися на сторінках нашого видання (див. «ОП», 2010, № 21, с. 29; 2011, № 6, с. 30). — Прим. ред.

З внесенням змін постановою № 23 це проблемне питання також вирішено. Отже, відтепер згідно з оновленою редакцією п. 4 Порядку до стажу роботи, який дає право на надбавку за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам, зараховуються також періоди військової служби, служби в органах та підрозділах цивільного захисту, служби в Держспецзв’язку та в підрозділах Держспецтрансслужби, служби осіб рядового і начальницького складу на зазначених у п. 3 Порядку посадах у Збройних Силах, інших військових формуваннях та правоохоронних органах України і колишнього СРСР.

Постанова № 23 набрала чинності з 25.01.2012 р. (офіційне опублікування — 25.01.2012 р., «Урядовий кур’єр», 2012, № 14). Отже, з цієї дати набувають чинності зміни, що коментуються.

Враховуючи норми п. 9 Порядку: «Встановлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право», за умови наявності необхідного стажу вищезазначеним категоріям фармацевтичних працівників, помічникам ентомологів та працівникам, у яких виникло право на зміну розміру надбавки з урахуванням стажу військової служби, така надбавка (зміна її розміру) повинна бути встановлена з 1 лютого 2012 року.

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК,
 заступник начальника управління
 — начальник відділу нормування і оплати праці
 та роботи з місцевими бюджетами Управління планування,
 фінансування видатків бюджету та оплати праці
 Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
 Міністерства охорони здоров'я України