09.02.2012

Оплата додаткової науково-педагогічної роботи завідувачу навчальної лабораторії ВНЗ

Відповідь на запитання

Оплата додаткової науково-педагогічної роботи завідувачу навчальної лабораторії ВНЗ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівник вищого навчального закладу ІІІ — ІV рівнів акредитації обіймає посаду завідувача навчальної лабораторії. У цьому самому закладі він працює ще й на посаді викладача (0,25 штатної одиниці).

Окрім цього, протягом листопада 2011 року такий працівник заміняв тимчасово відсутнього іншого викладача, вичитавши за період його хвороби додатково 105 год.

Чи може бути у такому випадку завідувачу навчальної лабораторії оплачено всі додатково вичитані години за тимчасово відсутнього колегу?

(м. Харків)

 

Посада завідувача лабораторії з основного напряму діяльності (навчальної) відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, належить до педагогічних працівників. Разом з тим згідно зі ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III лабораторії належать до структурних підрозділів вищого навчального закладу. Тому працівник, який обіймає посаду завідувача навчальної лабораторії, є керівником структурного підрозділу вищого навчального закладу.

Статтею 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) установлено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Питання роботи за сумісництвом регулюється, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43.

Пунктом 1 постанови № 245 установлено, що робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Водночас п. 2 постанови № 245 передбачено певні обмеження щодо роботи за сумісництвом. Зокрема, цим пунктом установлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Пунктом 4 постанови № 245 передбачено також обмеження щодо категорій осіб, які не мають права на роботу за сумісництвом. Зокрема, установлено, що не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Тому завідувач навчальної лабораторії може поза межами основного робочого часу займатися на умовах сумісництва викладацькою роботою, заміщуючи таку з науково-педагогічних посад, як викладач.

Відповідно до ст. 50 КЗпП тривалість робочого часу за посадою завідувача навчальної лабораторії становить 40 годин на тиждень. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 02.06.93 р. № 161 (далі — Положення № 161), тривалість робочого часу викладачів (старших викладачів, доцентів, професорів та інших науково-педагогічних працівників) з повним обсягом обов'язків становить у середньому 36 годин на тиждень при 6-денному робочому тижні й не може перевищувати 1548 годин на навчальний рік.

До кола обов'язків викладачів належить виконання ними протягом цієї тривалості робочого часу навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи. Обсяги навчальної роботи (навчального навантаження), а також види методичної, наукової та організаційної роботи відображаються в індивідуальному робочому плані викладача. Переліки видів навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи затверджено наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм часу для планування і обліку навчальної роботи» від 07.08.2002 р. № 450.

Відповідно до п. 5.4 Положення № 161 у випадках виробничої необхідності у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації викладач може бути залучений до проведення навчальних занять понад обов'язковий обсяг навчального навантаження, визначений індивідуальним робочим планом, у межах свого робочого часу. Додаткова кількість облікових годин встановлюється вищим навчальним закладом і не може перевищувати 0,25 мінімального обов'язкового обсягу навчального навантаження. Зміни в обов'язковому навчальному навантаженні викладача вносяться до його індивідуального робочого плану.

У таких випадках додатково виконаний обсяг навчального навантаження оплаті не підлягає, оскільки такий вид науково-педагогічної роботи виконаний у межах робочого часу за рахунок зміни її видів. Зазначене стосується також викладачів, які працюють на 0,25 одиниці посади за сумісництвом.

Разом з тим абзацом першим Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43, встановлено, що всі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом. Пунктом 3 цього Переліку передбачено педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік. Виконання цієї роботи допускається в робочий час з дозволу керівника навчального закладу без утримання заробітної плати (останній абзац цього Переліку).

При цьому диференціації обсягу педагогічної роботи впродовж кожного місяця не встановлено.

Тому у випадку, коли педагогічна робота в обсязі до 240 годин на рік виконувалась з дозволу керівника в межах основного робочого часу за посадою завідувача навчальної лабораторії, а зміни щодо збільшення обсягу обов'язкового навчального навантаження до індивідуального робочого плану за посадою викладача (на 0,25 одиниці посади) не внесено, то така робота оплачується з погодинного розрахунку.

Оплата праці за ці години здійснюється в межах затверджених видатків на оплату праці працівників вищого навчального закладу.