12.01.2012

Доплата за вислугу років бібліотекарю

Відповідь на запитання

Доплата за вислугу років бібліотекарю

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

Бібліотекаря прийнято на роботу до комунального закладу з 1 серпня. Після 10 років роботи працівник має право на доплату за вислугу років у розмірі 20 % його посадового окладу.

З якої дати нараховується йому така доплата: 1 серпня чи 1 вересня 2011 року?

(м. Глухів, Сумська обл.)

 

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР працівники бібліотек мають право на доплату за вислугу років. Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84).

Доплата за вислугу років провадиться щомісячно залежно від стажу роботи в таких розмірах:

— понад 3 роки — 10 % посадового окладу;

— понад 10 років — 20 % посадового окладу;

— понад 20 років — 30 % посадового окладу.

Така доплата виплачується щомісяця працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, крім тих, що мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах (п. 2 Порядку № 84). Перелік посад працівників, які мають право на доплату, визначено додатком до Порядку № 84.

З дня прийняття на роботу доплата виплачується працівникам бібліотек у разі наявності стажу, який дає право на її одержання (п. 5 Порядку № 84).

Згідно зі ст. 2411 Кодексу законів про працю України строки виникнення і припинення трудових прав та обов'язків обчислюються роками, місяцями, тижнями і днями. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

Таким чином, у нашому випадку строк стажу роботи, який дорівнює 10 рокам, закінчується 1 серпня 2011 року.

Пунктом 7 Порядку № 84 визначено, що працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця.

Оскільки право на підвищення розміру доплати за вислугу років (з 10 до 20 %) за стаж роботи понад 10 років виникло лише 1 серпня 2011 року, то доплата за вислугу років понад 10 років у розмірі 20 % посадового окладу встановлюється з початку наступного місяця, тобто з 1 вересня 2011 року.