12.01.2012

Право на навчальну відпустку працівника — заочника духовного закладу освіти

Відповідь на запитання

Право на навчальну відпустку працівника — заочника духовного закладу освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Особа, яка є штатним працівником підприємства, одночасно є студентом-заочником духовного закладу освіти — богословської семінарії. Чи має право підприємство надавати такому студенту додаткову оплачувану відпустку для участі в екзаменаційній сесії?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах із заочною формою навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки:

— на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах, — 30 календарних днів;

— на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах, — 40 календарних днів;

— на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах — 30 календарних днів.

Проте ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.91 р. № 987-XII (далі — Закон № 987) зазначено, що церква та всі інші духовні заклади відокремлені від держави. Держава не втручається у діяльність релігійних організацій і не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Те саме зазначене й у ст. 35 Конституції України — церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.

Відповідно до ст. 11 Закону № 987 громадяни, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах, користуються правами та пільгами в порядку і на умовах, установлених для студентів та учнів державних навчальних закладів лише в частині щодо відстрочення проходження військової служби та оподаткування, включення часу навчання до трудового стажу.

Отже, на підставі вищевикладеного вважаємо, що керівництво підприємства може надати працівникові, який є студентом заочного відділення богословської семінарії духовного закладу освіти, відпустку для участі в екзаменаційній сесії за власний рахунок або за рахунок використання щорічної основної оплачуваної відпустки.