26.01.2012

Допомога по тимчасовій непрацездатності, отримана підприємцем, не є його доходом від підприємницької діяльності

Відповідь на запитання

Допомога по тимчасовій непрацездатності, отримана підприємцем, не є його доходом від підприємницької діяльності

 

Сергій НАУМОВ, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування податків на доходи фізичних осіб Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України

 

Чи включається до доходу фізичної особи — підприємця, який перебуває на загальній системі оподаткування, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується йому з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 177.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування фізичної особи — підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формах) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Згідно з п. 3 ст. 6 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підлягають особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок) і мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги згідно із Законом № 2240 за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до чинного законодавства.

Пунктом 1 ст. 35 Закону № 2240 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного зі страхових випадків, які передбачені Законом № 2240. Згідно з п.п. 164.2.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) йому відповідно до умов трудового договору (контракту).

Враховуючи те, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), то сума отриманої допомоги не є доходом від провадження господарської діяльності фізичної особи — підприємця, отже, обкладається податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Відповідно до п.п. 168.1.3 ПКУ, якщо окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.