26.01.2012

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам вищих професійних училищ

Відповідь на запитання

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам вищих професійних училищ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Пунктом 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти передбачено підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати керівним та педагогічним працівникам у розмірі 10 % у відповідних типах навчальних закладів, до яких належать і вищі професійно-технічні навчальні заклади.

Право на підвищення посадового окладу в розмірі 10 % мають усі педагогічні працівники закладу чи тільки педагогічні працівники, які згідно з тарифікацією мають педагогічне навантаження в групах вищих професійних училищ, що здійснюють підготовку робітників високого рівня кваліфікації, тобто 4 — 5 розрядів?

(м. Харків)

 

Відповідно до пункту 1.1 Положення про вище професійне училище та центр професійно-технічної освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.06.2000 р. № 225 (далі — Положення № 225), вище професійне училище (далі — ВПУ) є професійно-технічним навчальним закладом третього атестаційного рівня, що здійснює підготовку робітників високого рівня кваліфікації з технологічно складних, наукоємких професій та спеціальностей або робітників, діяльність яких пов'язана зі складною організацією праці, як правило, з числа випускників загальноосвітніх шкіл. ВПУ може здійснювати перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення.

ВПУ вважається створеним з моменту внесення відповідних записів до Державного реєстру закладів освіти (п. 2.6 Положення № 225). Створення ВПУ здійснюється Міністерством освіти і науки України (п. 2.1 Положення № 225). Установлено також, що ВПУ розпочинає свою діяльність за наявності ліцензії на право надання освіти відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Відповідно до п. 18 Положення про ступеневу професійно-технічну освіту, затвердженого постановою КМУ від 03.06.99 р. № 956, професійно-технічний навчальний заклад третього атестаційного рівня має право здійснювати навчання за навчальними планами та програмами як третього, так і другого та першого ступеня професійно-технічної освіти.

Державним переліком професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженим постановою КМУ від 11.09.2007 р. № 1117 , також передбачено, що професійно-технічний навчальний заклад третього атестаційного рівня може проводити первинну професійну підготовку за навчальними планами та програмами як другого, так і першого ступеня професійно-технічної освіти з присвоєнням відповідної кваліфікації. При цьому відповідно до зазначеного Переліку професійно-технічні навчальні заклади третього атестаційного рівня за переважною більшістю професій (професійних назв робіт) здійснюють первинну професійну підготовку робітників з присвоєнням 3 — 5 кваліфікаційних розрядів, які, за винятком 5-го, присвоюються також випускникам професійно-технічних навчальних закладів першого та другого атестаційного рівнів.

Підпунктом «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 , зокрема установлено, що посадові оклади (ставки заробітної плати) підвищуються керівним та педагогічним працівникам вищих професійно-технічних навчальних закладів, вищих художніх професійно-технічних навчальних закладів на 10 %.

При цьому зазначеною Інструкцією не встановлено вимоги стосовно підвищення ставок заробітної плати лише тим педагогічним працівникам вищих професійно-технічних навчальних закладів, які здійснюють підготовку робітників найвищих кваліфікаційних розрядів.

Тому посадові оклади та ставки заробітної плати підвищуються на 10 % усім керівним та педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів, які мають статус вищого професійного училища, незалежно від рівня кваліфікаційного розряду, що присвоюється випускнику такого професійно-технічного навчального закладу .