14.06.2012

Закінчення строку дії контракту з керівником комунального підприємства

Відповідь на запитання

Закінчення строку дії контракту з керівником комунального підприємства

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Я працюю керівником комунального підприємства за контрактом, строк дії якого скоро закінчиться, а міська адміністрація його продовжувати не планує. Згідно з яким пунктом ст. 36 КЗпП мене повинні звільнити: за п. 2 (закінчення строку) або п. 8 (підстави, передбачені контрактом) та який запис буде у трудовій книжці?

З 1 квітня 2012 року мінімальний розмір заробітної плати збільшився, у зв’язку з цим всім працівникам нашого комунального підприємства теж збільшили посадові оклади. Хто повинен мені, як керівнику, збільшити розмір посадового окладу?

(м. Харків)

 

Трудові відносини з керівником комунального підприємства випливають, насамперед, з трудового договору і регулюються трудовим законодавством України. Нагадаємо, згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) контракт є особливою формою трудового договору, в якому угодою сторін можуть установлюватися строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення й організації праці працівника, а також умови розірвання договору, у тому числі дострокового.

До повноважень міського (селищного, сільського) голови належать призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності (п. 10 ч. 3 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР).

Відповідно до Положення про порядок укладання контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, затвердженого постановою КМУ від 19.03.93 р. № 203, та Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників, затвердженого постановою КМУ від 19.03.94 р. № 170, при найманні на роботу керівника підприємства з ним укладають контракт, який є підставою видати наказ (розпорядження) про призначення керівника на посаду.

Цими постановами передбачено, що у разі розірвання контракту на підставах, установлених у контракті, звільнення провадиться згідно з п. 8 ст. 36 КЗпП, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці керівника підприємства.

Запис у трудовій книжці провадиться відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Отже, п. 2.26 цієї Інструкції встановлено, що днем звільнення вважатиметься останній день роботи. У трудовій книжці повинен бути зроблений запис: у графі 1 розділу «Відомості про роботу» ставиться порядковий номер запису, у графі 2 — дата звільнення (наприклад «05.06.2012»), у графі 3 — причина звільнення, наприклад: «Звільнений із займаної посади у зв’язку із закінченням строку дії контракту, п. 8 ст. 36 КЗпП». У графі 4 вказують документ, на підставі якого внесено запис, його дату і номер. У вашому випадку документів може бути два: наказ (розпорядження) керівника органу місцевого самоврядування про звільнення з посади та наказ по підприємству.

Установлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, належить до державного регулювання (ст. 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР) та встановлюються в контракті з дотриманням норм постанови КМУ «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» від 19.05.99 р. № 859.

У зв’язку з тим, що контракти з керівниками підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, укладають керівники центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, то вони ж і вирішують питання перегляду розміру посадового окладу керівника підприємства.

З метою дотримання міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень , при підвищенні тарифних ставок (окладів) працівникам підприємства треба також переглядати посадовий оклад керівника.

На практиці, під час подання штатного розпису на затвердження до вищої за рівнем організації, у зв’язку із збільшенням розмірів окладів, необхідно подати пропозиції щодо внесення змін до контракту керівника.

Ураховуючи викладене, вас повинні звільнити за п. 8 ст. 36 КЗпП , з записом у трудовій книжці: «Звільнений із займаної посади у зв’язку із закінченням строку дії контракту, п. 8 ст. 36 КЗпП». Підставою для збільшення посадового окладу є внесення змін до контракту*.

* Детальніше про особливості умов та розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній та комунальній власності, див. у листі Мінсоцполітики від 21.04.2011 р. № 4194/0/14-11/13 та коментарі редакції до нього // «ОП», 2012, № 6, с. 9. — Прим. ред.