14.06.2012

Підвищення посадового окладу викладачам технікуму за звання «Старший викладач»

Відповідь на запитання

Підвищення посадового окладу викладачам технікуму за звання «Старший викладач»

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи підвищується викладачам технікуму посадовий оклад за звання «Старший викладач»?

(м. Конотоп, Сумська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Приміткою 2 до п. 8 цієї Інструкції передбачено, що ставки заробітної плати старших викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

Разом з тим п.п. «д» п. 24 передбачено підвищення на 10 відсотків ставок заробітної плати педагогічних працівників за педагогічні звання, у тому числі звання «Старший викладач». Однак до цього звання є примітка з позначкою (*) такого змісту: «Крім викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації».

Тому викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації таких типів, як технікуми, ставки заробітної плати за педагогічне звання «Старший викладач» не підвищуються.

Згідно з чинним на цей час Положенням про старшого викладача, затвердженим наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР від 10.11.84 р. № 732, на відміну від педагогічного звання «Старший викладач», до штатів технікумів, коледжів та інших вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, де запроваджено лекційний метод навчання, вводиться посада старшого викладача.

Чисельність старших викладачів не може перевищувати 5 відсотків викладацького складу навчального закладу.

Тож старшим викладачам технікумів (за посадою) ставки заробітної плати встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

На відміну від викладачів технікумів, ставки заробітної плати викладачів таких вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, як педагогічні училища та педагогічні коледжі, за педагогічне звання «Старший викладач» підвищуються на 10 відсотків.

Особливості умов оплати праці вищих навчальних закладів цих рівнів акредитації педагогічного спрямування визначені в Інструкції № 102 у підрозділі, що має назву «Установи народної освіти (крім професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації)» розділу «Б. Порядок обчислення заробітної плати педагогічних працівників шкіл, педагогічних училищ, професійно-технічних навчальних закладів та інших закладів освіти». Зокрема, в п. 68 цього підрозділу зазначено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Тож обмеження щодо підвищення ставок заробітної плати педагогічним працівникам за звання «Старший викладач», зазначене в п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102, не стосується викладачів педагогічних училищ.

Згідно з п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 викладачам інших вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації ставка заробітної плати виплачується виходячи з річного навантаження — 720 годин.

Примітка з позначкою (*) до п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 в редакції «Крім викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації» застосовується виключно до тих вищих навчальних закладів цих рівнів акредитації, умови оплати праці працівників яких визначені у підрозділі, що має назву «Вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації та професійно-технічні навчальні заклади (крім педагогічних училищ)» розділу «Б. Порядок обчислення заробітної плати педагогічних працівників шкіл, педагогічних училищ, професійно-технічних навчальних закладів та інших закладів освіти».

Тому уточнення до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 відносно педагогічного звання «Старший викладач» стосується вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, крім навчальних закладів цих рівнів акредитації педагогічного профілю.