08.03.2012

Декларація про доходи за 2011 рік: випадки обов'язкового подання

Відповідь на запитання

Декларація про доходи за 2011 рік: випадки обов'язкового подання

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Я — фізична особа, є найманим працівником як за основним місцем роботи на одному підприємстві, так і за сумісництвом на іншому підприємстві. У 2011 році я не здійснював незалежну професійну діяльність і не провадив підприємницької діяльності.

Чи необхідно мені подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2011 рік?

(Луганська обл.)

 

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб передбачено п. 179.11 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК).

Слід зауважити, що згідно з ПК подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація) для фізичних осіб може бути:

— обов'язковим;

— добровільним.

Інакше кажучи, в окремих випадках фізичні особи зобов'язані подавати декларацію, а в окремих випадках — мають право.

Розглянемо спочатку випадки обов'язкового подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб.

Відповідно до п. 179.1 ПК платник податку зобов'язаний подати річну декларацію згідно з нормами ПК чи інших законів України.

Нижче наведемо випадки обов'язкового подання декларації відповідно до норм ПК з урахуванням наведеного питання.

1. Платник податку обов'язково подає декларацію за 2011 рік у разі, якщо у цьому році він отримував дохід від двох та більше податкових агентів і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (п.п. «є» п. 176.1 ПК). Нагадаємо, що у 2011 році такий розмір склав 9410 грн.

Справа в тому, що п. 167.1 ПК установлено дві ставки податку на доходи фізичних осіб — 15 і 17 %.

Так, ставка податку становить 15 % бази оподаткування щодо доходів, одержаних (крім випадків, зазначених у пп. 167.2 — 167.4 ПК), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат чи інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшами в недержавну грошову лотерею, виграшем гравця (учасника), отриманим від організатора азартної гри.

У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених вище, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), то ставка податку становить 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %.

Платнику податку, який у 2011 році отримував дохід від двох та більше податкових агентів і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищувала 9410 грн., після подання декларації буде здійснено перерахунок податку на доходи фізичних осіб. При цьому ставку 17 % буде застосовано до середньомісячного доходу, що перевищує 9410 грн.

Звертаємо вашу увагу: у разі якщо протягом 2011 року фізична особа працювала за основним місцем роботи і за сумісництвом та отримувала доходи виключно від податкових агентів (роботодавців) і при цьому такі доходи за місяць не перевищували 9410 грн., то такий платник податку на доходи фізичних осіб не зобов'язаний подавати декларацію. Нагадаємо, що згідно з п. 179.2 ПК обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним у разі, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПК.

2. Платник податку обов'язково має подати декларацію за 2011 рік, у разі якщо він у цьому році отримував окремі доходи (прибутки), що не оподатковувалися при їх нарахуванні/виплаті, але їх не звільнено від оподаткування (п.п. 168.1.3 ПК). Такими доходами є:

— суми заборгованості платника податку зі строком позовної давності, що минув (п.п. 164.2.7 ПК). Слід ураховувати, що до оподатковуваного доходу платника податку включається сума заборгованості платника податку за укладеними з ним цивільно-правовими договорами, щодо якої минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що дорівнює 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.). У разі якщо у платника податку у 2011 році виник дохід у межах 470,50 грн. у вигляді суми заборгованості зі строком позовної давності, що минув, то він подавати декларацію не зобов'язаний;

— суми грошових коштів, отриманих платником податку від фінансових установ після реалізації заставленого майна такого платника податку у зв'язку з невиконанням ним своїх зобов'язань за кредитним договором (п.п. 164.2.7 ПК);

— суми боргу платника податку, анульованого кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності (абзац «д» п.п. 164.2.17 ПК);

— суми отриманого інвестиційного прибутку (п.п. 170.2.2 ПК).

3. Платник податку обов'язково має подати декларацію за 2011 рік у разі, якщо у цьому році він отримував дохід від особи, котра не є податковим агентом, чи отримував іноземні доходи (п.п. 168.2.1 ПК). Таким чином, декларацію має бути подано у випадках, якщо:

— платник податку — резидент отримував іноземні доходи (п.п. 170.11.1 ПК);

— іноземець набув статусу резидента України. У цьому випадку за результатами звітного податкового року, в якому іноземець набув статусу резидента України, такий платник податку має подати річну податкову декларацію, зазначивши в ній доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 ПК);

— платник податку здавав в оренду нерухомість фізичній особі, яка не є приватним підприємцем (п.п. 170.1.5 ПК);

— платник податку одержував спадщину, крім випадків отримання об'єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою (п. 174.3 ПК);

— платник податку отримував подарунки від фізичних осіб, крім випадків одержання подарунків, що оподатковуються за нульовою ставкою (п. 174.6 ПК).

4. Подання декларації є обов'язковим для фізичної особи — платника податку, якщо у 2011 році вона отримувала дохід від відчуження об'єкта рухомого та/або нерухомого майна за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно (п.п. «б» п. 172.5, абзац п’ятий п. 173.4 ПК). Декларацію подає особа, у власності якої перебувало майно.

5. Подання декларації є обов'язковим для фізичної особи — платника податку, якщо у 2011 році нею було порушено порядок застосування податкової соціальної пільги, унаслідок чого виникла сума недоплати податку на доходи фізичних осіб і таку суму не було утримано роботодавцем (п.п. 169.2.4 ПК).

6. Обов'язково платником податку — фізичною особою подається декларація, якщо у 2011 році він отримав нецільову благодійну допомогу від благодійника — фізичної або юридичної особи та її загальна сума протягом звітного податкового року перевищила граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 ПК (п.п. 170.7.3 ПК). Нагадаємо, що у 2011 році розмір неоподатковуваної допомоги становив 1320 грн.

Як уже зазначалося раніше, обов'язкове подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб передбачено як нормами самого ПК (усі вони наведені вище), так і нормами інших законів.

Обов'язкове подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб, передбачене іншими законами, встановлено для певного кола осіб. До таких осіб, зокрема, належать:

— держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, а також особи, які претендують на зайняття таких посад. Подання декларації для них передбачено ст. 13 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII та ст. 13 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III. Крім того, слід ураховувати, що претенденти на посаду держслужбовця, а також особи, які претендують на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, мають надати за місцем майбутньої служби довідку про подану за місцем проживання декларацію про доходи, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 27.12.2011 р. № 1742;

— судді. Обов'язок подавати декларацію передбачено п.п. 7 п. 4 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI;

— кандидати в депутати та на посади голів сільських, селищних та міських рад, на пост Президента України (ст. 57 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 р. № 4061-VI; ст. 37 — 39, 43 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. № 2487-VI); ст. 50 Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.99 р. № 474-XIV).

Це щодо випадків обов'язкового подання декларації.

Що стосується добровільного подання декларації платником податку — фізичною особою, то він може це зробити з метою повернення надміру сплаченого податку, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку (п. 176.1 ПК і п.п. 166.1.2 ПК).

Визначившись із колом осіб, які подають декларацію, зазначимо строки її подання. Згідно з п.п. 49.18.4 ПК декларація подається до 1 травня року, наступного за звітним. Таким чином, останнім днем подання декларації про доходи за 2011 рік є 30 квітня 2012 року.

Винятком із загального правила щодо встановлення строку подання декларації є передбачений строк подання декларації для:

— фізичних осіб, які претендують на податкову знижку. Вони можуть подавати декларацію протягом усього року, тобто не пізніше 31 грудня 2012 року (п.п. 166.4.3 ПК);

— фізичних осіб — претендентів на зайняття посади держслужбовців, а також осіб, які претендують на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, — протягом будь-якого податкового періоду у звітному податковому році із зазначенням доходів (активів) станом на день її подання (абзац другий п. 179.11 ПК).

Зауважимо, що з 01.01.2012 р. діє нова форма декларації про майновий стан і доходи, в якій відображаються доходи, отримані за 2011 рік. Її форму затверджено наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395. Цим самим наказом затверджено й Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція № 1395).

Слід ураховувати, що наказом Мінфіну від 03.02.2012 р. № 84 внесено зміни до Інструкції № 1395 та викладено в новій редакції форму декларації.

Декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, і семи додатків до декларації, які містять розрахунки окремих видів доходів (витрат) (п. 1 розд. II Інструкції № 1395). Зауважимо, що додатки до декларації (крім додатка 7) є складовою її частиною і без них декларація є недійсною. Такі додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких у них міститься.

Подається декларація до органу ДПС за податковою адресою платника податку, тобто місцем проживання фізичної особи, за якою таку особу взято на облік як платника податку в органі ДПС (п. 3 розд. I Інструкції № 1395).

На закінчення відзначимо, що згідно з п. 4 розд. I Інструкції № 1395 за вибором платника податку на доходи фізичних осіб декларація подається одним із таких способів:

— особисто платником податку чи уповноваженою на це особою;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У цьому випадку відправлення здійснюється платником податку не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПК);

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису в порядку, визначеному законодавством. Подання декларації в такий спосіб здійснюється не пізніше від закінчення останньої години дня, в якому завершується граничний строк подання.