22.03.2012

Заповнюємо звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року

Стаття

ЗАПОВНЮЄМО ЗВІТ ЗА ФОРМОЮ Ф4-ФСС з ТВП ЗА I КВАРТАЛ 2012 РОКУ

 

Нещодавно до Порядку заповнення звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП, так само як і до самої форми, було внесено зміни. Тому вже за I квартал 2012 року такий звіт страхувальники мають подавати за новою формою.

У цій публікації розглянемо приклад заповнення звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП з урахуванням останніх змін.

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Порядок № 4 — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. № 4.

Постанова № 56 — постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження змін до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 16.11.2011 р. № 56.

 

Як відомо, страхувальники — підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та виду діяльності, а також фізичні особи, які використовують працю найманих працівників, зобов'язані подавати звітність за встановленою формою до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП).

Необхідні форми звітності наведено в додатках 1 і 2 до Порядку № 4. До них, зокрема, належать:

1. Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП).

2. Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення (форма Ф14-ФСС з ТВП).

Постановою № 56 унесено зміни до звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Тому приклад саме її заповнення буде наведено.

ААле спочатку зауважимо, що звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається страхувальниками не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом (п. 4.1 Порядку № 4). Звіт за новою формою Ф4-ФСС з ТВП уперше надається за I квартал 2012 року не пізніше 20 квітня 2012 року.

Нагадаємо, що не всі страхувальники зобов'язані подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП. Згідно з п. 4.3 Порядку № 4 такий звіт не подається у випадку:

11) відсутності у страхувальника зобов'язання по субрахунку 652 на початок звітного кварталу (Кт 652) та оборотів по цьому субрахунку у звітному кварталі;

2) наявності зобов'язання ФСС ТВП на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.

Слід зауважити, що жодних істотних змін до звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП унесено не було. Так, показники «заборгованість Фонду» і «заборгованість страхувальника» було замінено показниками «зобов'язання Фонду» і «зобов'язання страхувальника» відповідно, що, по суті, те саме.

У зв'язку з цим заповнення звіту за новою формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року для страхувальників не викличе труднощів.

Наведемо умовний числовий приклад, на підставі якого заповнимо фрагмент звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року.

Приклад. Станом на 01.01.2012 р. сума зобов'язання ФСС ТВП перед страхувальником-роботодавцем з виплати матеріального забезпечення працівникам склала 970 грн. Кошти було перераховано страхувальнику в січні 2012 року.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з необхідністю догляду за хворою дитиною працівниці Денисовій Н. А. було нараховано у січні 2012 року за 5 робочих днів у сумі 350 грн.

Крім того, у лютому 2012 року нараховано допомогу по вагітності та пологах працівниці Кисляк М. Л. за 126 календарних днів. Допомогу було виплачено в день виплати заробітної плати за лютий 2012 року в розмірі 13104 грн.

У березні 2012 року нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності працівнику Мельнику М. І. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику склала 672 грн. (7 роб. дн. х 96 грн.).

Протягом I кварталу 2012 року суми допомог по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах, зазначені страхувальником у заявах-розрахунках, було профінансовано ФСС ТВП.

Заповнимо фрагмент звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП стосовно нашого прикладу (див. с. 24).