10.05.2012

Оподаткування матеріальної допомоги на поховання

Відповідь на запитання

Оподаткування матеріальної допомоги на поховання

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику підприємства видається матеріальна допомога на поховання родича в сумі 2000 грн. за рахунок коштів підприємства. Як обкладається ця виплата податком на доходи фізичних осіб?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до п.п. 165.1.22 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податків:

а) будь-якою фізичною особою, благодійною організацією, Пенсійним фондом України, відповідними територіальними управліннями з питань праці та соціального захисту населення, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України або професійною спілкою;

б) роботодавцем такого померлого платника податків за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує у 2012 році 3000 грн. Сума перевищення в разі її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

Із цього випливає, що ситуація, описана в запитанні, коли підприємство виплачує за рахунок своїх коштів матеріальну допомогу на поховання не працівника підприємства, а його родича, не підпадає під дію п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ та відповідно підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %.

Водночас відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу платника податків сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податків протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує 1500 грн. у 2012 році.

Таким чином, у цій ситуації працівник підприємства може написати заяву з проханням про отримання нецільової благодійної допомоги в розмірі 2000 грн.

Тоді сума в межах 1500 грн. не обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб, а сума перевищення (2000 грн. - 1500 грн.) підлягає обкладенню цим податком за ставкою 15 %.

Податок на доходи фізичних осіб становитиме:

(2000 - 1500) x 0,15 = 75 грн.

Слід ураховувати, що вся сума нецільової благодійної допомоги (як та, що не обкладається податком на доходи фізичних осіб, так і та, яка ним обкладається) не обкладається єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Сума, яку має бути видано працівнику на руки, становитиме:

2000 - 75 = 1925 (грн.).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума нецільової благодійної допомоги в межах неоподатковуваної частини (1500 грн.) відображається з ознакою доходу «169», а оподатковувана частина (500 грн.) — з ознакою доходу «126».