22.11.2012

Визначення штатної чисельності працівників бухгалтерії районного ЦПМСД

Відповідь на запитання

Визначення штатної чисельності працівників бухгалтерії районного ЦПМСД

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Як визначити штатну чисельність працівників бухгалтерії комунального закладу «Районний центр первинної медико-санітарної допомоги» виходячи з таких даних:

— до складу закладу входять 10 амбулаторій, 38 фельдшерських пунктів, є 10 автомобілів;

— чисельність працівників складає 227 осіб;

— кількість лікарів — 44 одиниці;

— кількість фельдшерів та медичних сестер — 126 одиниць;

— середньомісячний обіг грошових коштів складає до 900 тис. грн.

Згідно з наказом МОЗ від 23.02.2012 р. № 129 кількість штатних одиниць бухгалтерів визначається у співвідношенні до кількості лікарів, але ж цей норматив більше відповідає міським центрам первинної медико-санітарної допомоги, де немає розрізненості закладів і є більша кількість лікарів та населення, яке ними обслуговується.

(Донецька обл.)

 

Штати працівників бухгалтерії Центру первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) визначаються за примірними штатними нормативами, затвердженими для ЦПМСД наказом МОЗ від 23.02.2012 р. № 129*.

* Див. «ОП», 2012, № 6, с. 4. — Прим. ред.

Посада головного бухгалтера вводиться у кожному закладі.

Кількість посад бухгалтерів та спеціалістів з фінансового обліку визначається з розрахунку 1 посада на 80 посад лікарів, але не менше ніж по 0,5 посади кожного зі спеціалістів.

Отже, якщо у ЦПМСД затверджено 44 посади лікарів, то у штаті Центру має бути затверджено по 0,5 посади бухгалтера з обліку основних засобів, бухгалтера з обліку медикаментів, господарських матеріалів, спеціаліста з фінансового обліку та спеціаліста з розрахунків із працівниками.

Крім того, вводиться 1 посада економіста (за наявності 100 і більше працівників).

Така чисельність фахівців є достатньою, якщо мережа структурних підрозділів (амбулаторії та фельдшерські пункти) оснащена комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.