11.10.2012

Оплата праці за період перебування на курсах підвищення кваліфікації

Відповідь на запитання

Оплата праці за період перебування на курсах підвищення кваліфікації

 

Тетяна Руда, головний редактор (e-mail: t.rudaya@id.factor.ua

 

Державного службовця направлено на курси підвищення кваліфікації.

Як правильно розрахувати зарплату, що зберігається за період перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації? Чи необхідно в такому випадку враховувати вимоги ст. 121 Кодексу законів про працю України, згідно з якою працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим за середній заробіток?

(Черкаська область)

 

Гарантії для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації, закріплено в ст. 122 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Так, згідно з цією статтею в разі направлення працівників на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) та здійснюються виплати, передбачені законодавством.

У разі направлення працівників на навчання та підвищення кваліфікації необхідно керуватися постановою КМУ «Про гарантії та компенсації для працівників, направлених для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695. Зокрема, згідно з п. 1 цієї постанови для працівників, направлених на підвищення кваліфікації, підготовку, перепідготовку та навчання іншим професіям з відривом від виробництва, установлено такі мінімальні державні гарантії:

а) збереження середньої заробітної плати за період навчання;

б) оплата вартості проїзду до місця навчання й назад;

в) виплата добових за кожен день перебування в дорозі у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень;

г) відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення в порядку, установленому законодавством для службових відряджень.

Як бачимо, у разі направлення працівника на підвищення кваліфікації зберігаються окремі державні гарантії, аналогічні службовим відрядженням, що абсолютно не ототожнює такі поняття, як «направлення на підвищення кваліфікації» та «направлення в службове відрядження». Для службових відряджень гарантії та компенсації встановлено окремою нормою — ст. 121 КЗпП. Тому й виконувати спеціальні вимоги щодо оплати праці за період відрядження у разі направлення працівника на курси підвищення кваліфікації не потрібно.

Отже, за період направлення працівника на курси підвищення кваліфікації за ним зберігається середня заробітна плата, яка розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порівняння середньої зарплати, розрахованої згідно з цим Порядком, з одноденним заробітком, як це відбувається відповідно до ст. 121 КЗпП у разі розрахунку оплати праці за період службового відрядження, у цьому випадку не здійснюється.

До того ж, на думку Мінпраці, викладену у листі від 22.06.2010 р. № 6551/0/14-10/13, на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку використання робочого часу можна зробити відмітку «ІН» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.