25.10.2012

Новини та події

Новини

ПЕРІОДИЧНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ПЛАНОВИХ ПЕРЕВІРОК ПФУ: ЗМІНЕНО КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ СТУПЕНЯ РИЗИКУ

Періодичність проведення планових перевірок визначається з урахуванням ступеня ризику від здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання.

Постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 914 унесено зміни до Порядку проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових і позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 09.03.2011 р. № 233.

Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику, є порушення порядку:

— нарахування єдиного внеску;

— сплати єдиного внеску;

— подання звітності до органів Пенсійного фонду України.

Згідно з установленими критеріями суб’єкти господарювання належать до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього та незначного.

До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику відносять суб’єктів, які:

— використовують працю найманих осіб без нарахування єдиного внеску;

— зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди більш ніж на 20 % загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

— порушують установлені строки сплати єдиного внеску більш ніж на 365 днів.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику відносять суб’єктів, які:

— зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди на 10 — 20 % загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

— порушують більш ніж на 30 календарних днів установлені строки подання звітності за три чи більше звітні періоди поспіль;

— допускають помилки, неузгодженості у звіті, що призводять до заниження суми нарахованого єдиного внеску більш ніж на 25 % суми нарахованого єдиного внеску за місяць.

До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносять суб’єктів, які не належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенями ризику.

Планові перевірки платників єдиного внеску з високим ступенем ризику проводяться не частіше одного разу на рік, із середнім — не частіше одного разу на два роки, з незначним — не частіше одного разу на п’ять років.

Постанова № 914 набере чинності з дати її офіційного опублікування. На момент підготовки номера її не опубліковано.

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО КРИТЕРІЇВ ОЦІНКИ РИЗИКУ У СФЕРІ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 937 унесено зміни до Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджених постановою КМУ від 17.11.2010 р. № 1059.

Такими критеріями є:

1) наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

2) виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати;

3) невідповідність кількості працівників підприємства обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг);

4) порушення вимог законодавства про працю;

5) наявність розбіжностей між фактичними показниками чисельності працівників та заробітної плати і показниками звітності, поданої до органів державної влади.

Також зміни внесено до положень, якими визначаються суб’єкти господарювання, котрі належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенями ризику.

Установлено, що планові перевірки для суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику проводитимуться не частіше одного разу на п’ять років (було — не частіше одного разу на три роки).

Постанова № 937 набере чинності з дати її офіційного опублікування. На момент підготовки номера її не опубліковано.

 

ДОТАЦІЇ НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ: УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ

Мінсоцполітики наказом від 22.08.2012 р. № 514 внесло зміни до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Мінпраці від 10.01.2001 р. № 1 (далі — Порядок № 1).

Згідно з унесеними змінами жорсткішими стали окремі умови отримання дотації на працевлаштування безробітного за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Так, роботодавець, який бажає отримати дотацію на працевлаштування безробітного, має, у тому числі:

— перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не менше 6 місяців (раніше цей строк становив 3 місяці);

— не скорочувати чисельність працюючих за професією (спеціальністю), на яку працевлаштовується безробітний за направленням центру зайнятості протягом останніх 6 місяців (раніше — протягом останніх 3 місяців).

Крім того, роботодавець, працевлаштовуючи безробітного на строк понад 2 роки, протягом цього періоду зобов’язаний зберігати для нього гарантії зайнятості, установлені на день працевлаштування. При цьому роботодавці, які виконали цю умову за раніше укладеними договорами, мають перевагу в отриманні дотації.

Розширено перелік осіб, які мають право на працевлаштування шляхом надання дотації роботодавцю від дня надання статусу безробітного: до них належать також особи з числа мешканців сіл та селищ.

Наказ № 514 набрав чинності 01.10.2012 р.

 

НА НОВИЙ РІК КМУ ПРОПОНУЄ ВІДПОЧИВАТИ ТРИ ДНІ

Відповідно до розпорядження КМУ від 26.09.2012 р. № 715-р з метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня 2013 року для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочий день з 31 грудня 2012 року КМУ рекомендує перенести на суботу 29 грудня 2012 року.

Кількість робочих днів за грудень 2012 року у зв’язку з цим не змінюється і становить 21.

 

ОНОВЛЕНО ФОРМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ З ПРАЦІ

Держслужба статистики наказом від 16.08.2012 р. № 355 затвердила нові форми бланків трудової статистичної звітності для роботодавців — юридичних осіб:

№ 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їх якісний склад і професійне навчання», яку слід застосовувати починаючи зі звіту за 2012 рік (подається не пізніше 9 лютого після звітного року);

№ 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», яку слід застосовувати починаючи зі звіту за I квартал 2013 року (подається не пізніше 7-го числа після звітного періоду). При цьому потрібно звернути увагу, що розділ VI «Інформація про укладені колективні договори» цієї форми у звіті за I квартал не заповнюється (заповнюється лише за період січень — грудень).

Наказ набрав чинності з 16.08.2012 р.