25.04.2013

Перенесення травневих свят і свята Пасхи (Великодня): режим роботи

Відповідь на запитання

Перенесення травневих свят та свята Пасхи (Великодня): режим роботи

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації

 

В організації встановлено п’ятиденний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю. Для оптимізації святкування травневих свят та святкового дня Пасхи (Великодня), який у 2013 році припадає на 5 травня, керівництвом організації прийнято рішення про перенесення робочого дня з п’ятниці 3 травня на суботу 18 травня 2013 року.

Чи мають працівники відмовитися від виходу на роботу за зміненим графіком роботи організації?

Чи підлягає скороченню на одну годину робочий день у суботу 18 травня 2013 року?

Якщо працівник написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки з 13 травня 2013 ро-ку тривалістю 5 календарних днів, то чи повинен він стати до роботи 18 травня 2013 року?

(м. Херсон)

 

Відповідно до ст. 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у випадку, коли святковий або неробочий день, передбачений ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Як відомо, свято Пасхи (Великодня), яке щороку припадає на неділю, віднесено до святкових днів. У 2013 році зазначене свято припадає на 5 травня. У зв’язку з його відзначанням вихідний день у неділю 5 травня 2013 року переноситься на понеділок 6 травня 2013 року. Про це також відзначено у листі Міністерства соціальної політики України від 21.08.2012 р. № 9050/0/14-12/13* (далі — лист № 9050).

Слід відмітити, що у травні також відзначаються такі свята, як День міжнародної солідарності трудящих — 1 (середа) і 2 (четвер) травня 2013 року та День Перемоги — 9 травня (четвер) 2013 року.

У зв’язку з цим з метою раціонального використання робочого часу у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 19.12.2012 р. № 1043 керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством, у 2013 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з:

— п’ятниці 3 травня — на суботу 18 травня;

— п’ятниці 10 травня — на суботу 1 червня.

Проте звертаємо увагу, що таке розпорядження Кабінету Міністрів України має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів ухвалюється роботодавцем самостійно шляхом видавання наказу чи іншого розпорядчого документа.

У разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України власник або уповноважений ним орган не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Про це вказано у ч. 5 ст. 67 КЗпП.

Відповідно до ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані, зокрема, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, дотримуватися трудової і технологічної дисципліни. Як зазначено у листі Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2008 р. № 106/13/116-08, за порушення режиму трудового часу до працівника можуть бути застосовані заходи дисциплінарної відповідальності.

Оскільки виконання наказів та розпоряджень є обов’язковим для працівників організації, то вони повинні дотримуватися зміненого у зв’язку із оптимізацією відзначання травневих свят графіка роботи організації.

Тепер щодо скорочення робочого часу напередодні святкових днів. Як указано у ст. 53 КЗпП, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Разом з тим слід відмітити, що в разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено ст. 53 КЗпП. Про це, зокрема, відзначено у листі № 9050.

При цьому передсвятковим вважається день, який безпосередньо передує святковому.

Як ми вже зазначали, у 2013 році святковий день — Пасха (Великдень), яке щорічно відзначається у неділю, припадає на 5 травня 2013 року. Отже, п’ятниця — 3 травня 2013 року безпосередньо не передує святу Великодня (4 травня 2013 року (субота) — вихідний день). Оскільки робочий день у п’ятницю 3 травня 2013 року перенесено на суботу 18 травня 2013 року, то й робочий день у зазначену суботу не підлягає скороченню.

До речі, підлягають скороченню на одну годину робочі дні:

— 30 квітня 2013 року (вівторок), оскільки безпосередньо передує святу Дня міжнародної солідарності трудящих;

— 8 травня 2013 року (середа), оскільки безпосередньо передує святу Дня Перемоги.

Наостанок додамо щодо виходу з відпусток при перенесенні робочих днів у зв’язку із святкуванням. У листі № 9050 вказано: прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів**. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв’язку з перенесенням робочих днів графіку роботи організації.

Таким чином, у випадку, наведеному у запитанні, якщо працівник написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки з 13 травня 2013 року тривалістю 5 календарних днів, то він повинен стати до роботи 18 травня 2013 року.

 

* Див. лист та коментар редакції до нього в «ОП», 2012, № 18, с. 6. — Прим. ред.

** Розрахунок норм тривалості робочого часу на 2013 рік при п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями у суботу та неділю з урахуванням перенесення робочих днів у зв’язку із відзначенням травневих свят див. у «ОП», 2013, № 1, с. 30. — Прим. ред.