01.07.2013

Години чергування вдома: як вони враховуються під час розрахунку лікарняних

Відповідь на запитання

ГОДИНИ ЧЕРГУВАННЯ ВДОМА: ЯК ВОНИ ВРАХОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Лікар залучається до чергувань удома. Як враховується його заробіток за таке чергування, а також час, протягом якого він чергував, для розрахунку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю?

(м. Сімферополь)

 

Залучення лікарів до чергувань удома викликане відсутністю в стаціонарі у вечірній, нічний час, вихідні та святкові дні відповідних фахівців.

З метою забезпечення надання медичної допомоги хворим згідно з п. 5.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, до чергувань удома можуть залучатися лікарі за п’ятьма основними спеціальностями, до яких можуть зараховуватися лікарі хірургічного профілю, анестезіологи, лаборанти і рентгенлаборанти. Конкретний перелік таких фахівців визначається головним лікарем виходячи з необхідності в наданні відповідної медичної допомоги, укомплектованості відділень стаціонару медичними кадрами, аналізу й оцінки фахівців, які найчастіше викликаються.

Отже, якщо лікар відпрацював у стаціонарі робочий день за встановленою нормою робочого часу, він може залучатися до чергувань удома для забезпечення надання, у разі необхідності, екстреної медичної допомоги хворим стаціонару за умови відсутності в стаціонарі лікаря цієї спеціальності.

Чергування вдома враховується як півгодини за кожну годину чергування, якщо виклику до хворого не було, і всі фактично відпрацьовані години, якщо лікаря викликали до хворого.

Відповідно до викладеного для розрахунку суми виплат лікареві у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю необхідно враховувати:

фактично відпрацьовані на викликах години під час чергування вдома та їх оплату;

години чергування вдома в половинному розмірі, якщо викликів не було, і їх оплату.