25.12.2014

Якщо відпустка до 3 років — подаємо таблицю 7 … для держслужбовців

Жінка-держслужбовець оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 22.09.2014 р. Чи потрібно на таку працівницю заповнювати таблицю 7 Звіту за формою № Д4 за період перебування її у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Державні службовці мають право на особливий порядок призначення пенсії. Для цього (крім інших умов призначення пенсій) вони повинні: відпрацювати мінімум 10 років на відповідних посадах держслужби і звільнитися з такої посади у зв’язку з виходом на пенсію або відпрацювати 20 років на посадах держслужбовців, при цьому перед призначенням пенсії держслужбовця можуть працювати на будь-яких інших посадах. Як бачите, основним при призначенні такої пенсії є стаж державної служби.

Стаж державної служби визначають згідно з Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (ср. ). При цьому період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років включається до стажу державної служби, необхідного для призначення пенсії держслужбовцем при одночасному виконанні інших умов, необхідних для призначення такої пенсії (п. 3 цього Порядку).

Інформацію про те, що особа працює на посадах, які дають право на призначення пенсії згідно зі спеціальними законами, роботодавець зазначає у Звіті за формою № Д4. Так, за наявності періодів, що зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, роботодавці заповнюють таблицю 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» Звіту за формою № Д4 (п. 4.13 Порядку № 454*).

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454.

І якщо інформацію про спецстаж працюючих держслужбовців подають без проблем, то подання інформації про спецстаж держслужбовців, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною, викликає запитання. Чи потрібно заповнювати таблицю 7 ЄСВ-звіту на таких осіб, адже зарплату вони не отримують і таблицю 6 на них не заповнюють? Так, заповнити таблицю 7 Звіту за формою № Д4 на держслужбовців, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, потрібно. Пояснимо чому.

Якщо особа перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років і має при цьому підстави для обліку стажу для призначення відповідної пенсії, відомості про таку особу подають на загальних підставах (див. лист ПФУ від 07.02.2013 р.). Детальнішу відповідь щодо заповнення таблиці 7 Звіту за формою № Д4 для таких осіб було представлено в підкатегорії 301.06.01 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного на сайті ДФСУ (zir.minrd.gov.ua). Так, якщо особа, якій надано відпустку для догляду за дитиною до 3 років і від 3 до 6 років, працювала на робочому місці, робота на якому зараховується до спеціального стажу (згідно з додатком 3 до Порядку № 454) таблиця 7 подається щомісячно впродовж усього періоду перебування цієї особи у такій відпустці.

Висновок. Незважаючи на те, що держслужбовець перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років, роботодавець має щомісячно заповнювати на таку працівницю таблицю 7 Звіту за формою № Д4.

t.gul@id.factor.ua