08.05.2014

Установлюємо надбавку за тривалість безперервної роботи лікарю-терапевту дільничному ЦПМСД

Відповідь на запитання

Установлюємо надбавку за тривалість безперервної роботи лікарю-терапевту дільничному ЦПМСД

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

Лікар-терапевт дільничний прийнята на роботу до Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), що знаходиться в селищі міського типу та відноситься до міської місцевості, на повну ставку (обслуговує міське населення). Також у цьому закладі вона працює за сумісництвом на 0,5 ставки (обслуговує сільське населення). В якому розмірі виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи такому працівнику?

(запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

 

У питаннях визначення порядку та розмірів виплати надбавки за тривалість безперервної роботи керуємося розд. 4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Згідно з п.п. 1 п.п. 4.1.1 Умов лікарям, незалежно від найменування посад, які працюють у дільничних лікарнях, амбулаторіях, у т. ч. тих, що увійшли до складу Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) або до центральних районних, районних та міських лікарень, що розташовані в сільській місцевості, а також в амбулаторіях сімейної медицини, встановлено надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 відсотків залежно від стажу роботи на цих посадах та в закладах.

Ця норма стосується як закладів охорони здоров’я, перелічених у цьому пункті, так і їх структурних підрозділів.

З цього випливає, що медичні працівники як амбулаторій сімейної медицини, які є самостійними закладами, так і тих, що є структурними підрозділами ЦПМСД, центральних районних, районних та міських лікарень, мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 відсотків посадового окладу.

Отже, запитувач має отримувати надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 відсотків як за основною посадою, так і за сумісництвом.

З цього питання МОЗ надало роз’яснення у листі від 02.12.2013 р. № 10.03.67/3773/37584.