26.11.2015

Про перенесення робочих днів у 2016 році

Розпорядження від 11.11.2015 р. № 1155-р

З метою створення сприятливих умов для святкування 7 січня — Різдва Христового, 8 березня — Міжнародного жіночого дня та 28 червня — Дня Конституції України, а також раціонального використання робочого часу рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій (за винятком органів Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державної казначейської служби та банків) перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством, у 2016 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з:

п’ятниці 8 січня — на суботу 16 січня;

понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;

понеділка 27 червня — на суботу 2 липня.

Спеціальний режим роботи банків у зазначені дні визначає Національний банк.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Працюємо та відпочиваємо у 2016 році у режимі optimal: рекомендації від Уряду

Поточний рік невблаганно наближається до завершення — до новорічних свят уже рукою кинути. Отже, час поглянути на календар 2016 року. Як бачимо, інколи святковий день (перелік наведено у ст. 73 КЗпП) і вихідні дні розділяє тільки один робочий день.

Чи можна в такому разі перенести робочий день і влаштувати міні-канікули для працівників? Відповідь ствердна! У такій справі на допомогу прийдуть рекомендації КМУ, викладені в розпорядженні, що коментується. У них Уряд наводить поради з перенесення робочих днів для оптимального відзначання свят. Таким правом зазначений орган наділено згідно з ч. 4 ст. 67 КЗпП.

Пам’ятайте: розпорядження, що коментується, не поширюється на органи Пенсійного фонду, Укрпошту, Держказначейство і банки та стосується виключно працівників, які працюють за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями ( ч. 4 ст. 67 КЗпП).

Якщо розпорядження, що коментується, стосується вашої установи/працівників, то не забувайте: воно має рекомендаційний характер. По суті, в адміністрації установи є три варіанти: (1) втілити в життя рекомендації КМУ, (2) запропонувати свій варіант подібних перенесень або (3) працювати «за календарем» без жодних перенесень. Про що варто знати при виборі першого варіанта? Читаємо далі.

Зверніть увагу: тенденції минулих років простежуються і цього року — такі рекомендації для новорічних свят видано КМУ із запізненням. Річ у тім, що ці рекомендації Уряд повинен був видати за 3 місяці до планованих «режимно-робочих» змін.

Через це роботодавець, який погодився на січневе перенесення «по-кабмінівськи», не встигає своєчасно видати свій внутрішній наказ із цього приводу ( ч. 5 ст. 67 КЗпП). Ми ж вважаємо, що це не причина відмовлятися від січневих перенесень згідно з розпорядженням, що коментується. Тобто наказ про таке оптимізаційне перенесення може бути видано і пізніше, але головне тут — встигнути попередити працівників. При цьому з березневим та літнім перенесеннями проблем не виникає.

Якщо ви погодилися на «кабмінівські» перенесення — тримайте під контролем норми тривалості робочого часу. Для «стандартних» режимів такі норми на 2016 рік наведено (без урахування перенесень згідно з розпорядженням, що коментується) у листі Мінсоцполітики від 20.07.2015 р. № 10846/0/14-15/13 (див. в «ОП», 2015, № 16, с. 4).

Так ось січневе та березневе перенесення не призводять до змін у тривалості робочого часу, адже всі вони проводяться в межах одного місяця (у січні, в березні). Причому при 40-годинному робочому тижні тривалість робочого дня 12.03.2016 р. скорочується на 1 годину, як це передбачено для 07.03.2016 р. (день, що припадає на цю дату, є передсвятковим).

А ось літнє перенесення змінює календар робочого часу в червні та липні 2016 року для п’ятиденки:

— кількість робочих днів у червні становитиме 19 (замість 20), у липні — 22 (замість 21);

— норма тривалості робочого часу при 40-годинному робочому тижні в червні дорівнюватиме 152 год (замість 159 год), а в липні — 175 год (замість 168 год).

Підкреслимо: тривалість робочого часу 02.07.2015 р. повністю відповідає тривалості робочого дня 27.06.2015 р. (цей день передсвятковий). Отже, при 40-годинці робочий день 02.07.2015 р. скорочується на 1 годину.

Крім цього, усі дії з виходу на роботу повинні здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесеннями робочих днів графіком роботи установи.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)