12.05.2016

Щодо врахування премій, які нараховані у грудні 2015 року для «обнуління» індексації, при обчисленні середньої зарплати

Лист від 11.04.2016 р. № 405/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Пунктом 3 Порядку визначено, що премії, які не носять разового характеру, включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження.

Умови преміювання, в тому числі порядок нарахування та розміри премій, визначаються установами та організаціями самостійно.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голови обласних, Київської міської державних адміністрацій та інших державних органів у межах передбачених коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та власних коштів мали вжити заходів для підвищення з 1 грудня 2015 р. розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), перегляду розмірів надбавок, доплат, премій, спрямувавши на зазначені цілі всі виплати, пов’язані з сумою індексації, яка склалась у грудні 2015 p., з тим, щоб розмір підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника у грудні 2015 р. перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року.

Тобто працівникам бюджетних установ виплачувалась у грудні 2015 року премія за виробничі досягнення у більшому розмірі з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013.

Враховуючи вищевикладене, премія працівникам бюджетних установ, яка була виплачена у грудні 2015 року з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013, має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з Порядком.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Груднева премія для «обнулення» індексації включається до розрахунку відпускних

Нарешті фахівці Мінсоцполітики висловили свою офіційну позицію з приводу долі премії, яку бухгалтери бюджетних установ та організацій повинні були нарахувати у грудні 2015 року для «обнулення» індексації. Ідеться про те, чи включається вона до розрахунку відпускних та інших виплат, що розраховуються згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Наведемо текст нашого запиту з такого злободенного питання:

«Працівникам бюджетної установи у грудні 2015 року з метою «обнулення» суми індексації було виплачено премію. У наказі на виплату такої премії було зазначено формулювання такого змісту: «…на виконання положення п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 у грудні 2015 року виплатити працівникам премію в сумі…».

Чи враховується така премія при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних?»

Річ у тім, що у грудні 2015 року з метою «обнулення» індексації бухгалтери писали саме таке формулювання в наказі (розпорядженні)про преміювання. Пов’язано це було з тим, що суми таких премій необхідно було попередньо визначити бухгалтеру, причому у більшості випадків прямим розрахунком (як різницю між сумою належної індексації та сумою підвищення посадового окладу, надбавок, доплат) індивідуально по кожному працівнику. Пояснити причину таких різних сум у розрізі кожного працівника як самим співробітникам, так і перевіряючим органам якраз і дозволяє посилання на постанову КМУ від 09.12.2015 р. № 1013.

Подивимось, що нам говорить Порядок № 100 щодо включення премій у розрахунок середньої зарплати для визначення відпускних? Із положень цього Порядку випливає, що для розрахунку середньої зарплати премії розділяються на два види. Перший вид премії — виробнича, що включається до розрахунку середньої зарплати (п. 3), другий вид — одноразова, яка до розрахунку середньої зарплати не включається (п.п. «б» п. 4).

Фахівці Мінсоцполітики вважають, що груднева премія, виплачена працівникам для «обнулення» індексації, є виробничою. Тому вона включається до розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпускних та інших виплат, що розраховуються згідно з Порядком № 100.

Ми цілком згодні з такою думкою Мінсоцполітики. Адже вказане вище формулювання у наказі (розпорядженні) на виплату премії, на наш погляд, зовсім не свідчить про те, що вона автоматично стає одноразовою. У цьому формулюванні просто вказано про те, що причиною виплати такої премії є постанова КМУ від 09.12.2015 р. № 1013. Погодьтеся, що ніяких об’єктивних причин для виплати виробничої премії бюджетними організаціями, які економлять кожну копійчину, у грудні 2015 року не було.

Тетяна Руда, головний редактор