12.05.2016

Підвищено кваліфікаційну категорію працівнику після атестації: як індексувати його зарплату

Працівнику в березні 2016 року за результатами атестації встановили вищий тарифний розряд (з 9 на 10). Чи стане базовим такий місяць для цілей індексації зарплати?

Для відповіді на це запитання звернемося до Порядку проведення індексації доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з п. 5 цього Порядку при підвищенні тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1, або 100 %.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу.

Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу, сума індексації цього місяця визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати. Якщо відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, що не мають разового характеру.

У наведеній в запитанні ситуації збільшення тарифної ставки (окладу) відбувається індивідуально в результаті підвищення кваліфікаційної категорії за результатами проведеної атестації працівника. При цьому самі розміри посадових окладів, установлені згідно з постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 у березні 2016 року не змінювалися. Тому можна говорити про те, що розмір посадового окладу за відповідною посадою (без прив’язки до конкретного працівника) не змінено.

Висновок: Якщо за результатами проведеної атестації працівнику підвищено тарифний розряд, місяць такого індивідуального підвищення не є базовим.

Зауважимо: аналогічний висновок було зроблено в листі Мінсоцполітики від 21.03.2016 р. № 138/10/136-16.

Доповнимо. Для всіх працівників бюджетної сфери після виконання приписів згідно з постановою КМУ «Про впорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013 базовим місяцем став грудень 2015 року. Крім того, починаючи з січня 2016 року індексація грошових доходів проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищить поріг індексації, установлений у розмірі 103 відсотки. Перемноження індексів споживчих цін протягом січня — березня 2016 року не дало перевищення порога індексації (103 %), а отже, право на проведення індексації зарплати ще не настало.

Урахуйте, що з 1 травня 2016 року згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.04.2016 р. № 288 посадові оклади (тарифні ставки) за ЄТС підвищено. А це означає, що, як зазначалося вище, згідно з п. 5 Порядку № 1078 значення індексу споживчих цін цього місяця (травень 2016 року) приймається за 1, або 100 %.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється починаючи з червня 2016 року. Тобто для працівників, оплата праці яких здійснюється за ЄТС, базовим місяцем став травень 2016 року.