12.05.2016

Новоприйнятий бухгалтер з дипломом магістра, але без стажу роботи: яку категорію йому присвоїти

До закладу охорони здоров’я прийнято бухгалтера, який здобув диплом магістра за спеціальністю «Облік і аудит», але не має досвіду роботи. Яку категорію йому можна присвоїти?

При прийнятті працівників на роботу слід керуватися вимогами, установленими, зокрема, у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності»), затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. У Загальних положеннях цього Довідника викладено порядок застосування кваліфікаційних характеристик, затвердження посадових інструкцій, встановлення і підвищення кваліфікаційних розрядів та категорій, внесення змін і доповнень тощо.

Для провідного бухгалтера (з дипломом спеціаліста) встановлені такі кваліфікаційні вимоги: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера I категорії — не менше 2 років.

Для бухгалтера I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 2 років.

Висновок: Особу, яка має повну вищу освіту та здобула диплом магістра за спеціальністю «Облік і аудит», можна прийняти на посаду бухгалтера І категорії, оскільки наявність стажу за цією професією не вимагається.