22.06.2017

Заступник директора гімназії & учитель: коли бути підвищенню за педзвання

Заступник директора гімназії здійснює викладацьку роботу. За посадою учителя у нього є педагогічне звання «старший учитель». За результатами атестації йому присвоєне педагогічне звання «учитель-методист». За якими посадами учителю належить підвищення посадового окладу за вказані педагогічні звання? Чи необхідно здійснювати підвищення посадового окладу за наявність кожного з названих педагогічних звань?

Відповідно до п. 3 Порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2015 р. № 1109, педагогічні звання «учитель-методист» та «старший учитель» присвоюються учителям усіх спеціальностей.

Керівним працівникам закладів освіти дозволено вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). У сільській місцевості директори та їх заступники за відсутності вчителів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102).

Посада заступника директора належить до керівних працівників.

Згідно з додатком № 1 до Інструкції № 102, яким затверджено форму Тарифікаційного списку, у цьому списку вказуються всі працівники школи, ставки заробітної плати і посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду, зокрема директори та їх заступники, вчителі, вихователі, бібліотекарі, а також інші працівники, які ведуть викладацьку роботу, із зазначенням посади та предмета, який викладається.

Тож викладацька робота в загальноосвітніх навчальних закладах є роботою, що забезпечується за посадами учителів.

Підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких вони присвоєні. Особам з числа адміністративно-господарського, навчально-допоміжного персоналу, вихователям та іншим працівникам, які можуть бути залучені до викладацької роботи, підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати за педагогічні звання здійснюються на загальних підставах (п. 24 Інструкції № 102).

Згідно з пп. «г» та «д» п. 24 Інструкції № 102 за педагогічне звання «учитель-методист» та «старший учитель» ставки заробітної плати підвищуються на 15 та 10 % відповідно.

У випадках, коли працівник одночасно має право на підвищення ставок заробітної плати (посадових окладів) за наявність звань, передбачених п. 24 Інструкції № 102, за двома і більше підставами, підвищення здійснюється за однією з них у максимальному розмірі.

Ставка заробітної плати за педагогічне навантаження, що виконується заступником директора за посадою вчителя, підвищується на 15 % лише за педагогічне звання «учитель-методист». Сума такого підвищення визначається від розміру ставки зарплати за посадою вчителя, встановленої за наслідками атестації.

Разом із тим згідно з п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102 посадові оклади (ставки заробітної плати) керівним та педагогічним працівникам гімназій підвищуються на 10 %.

У п. 5 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 вказано: у разі, якщо працівникам навчальних закладів, установ освіти передбачено підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) за декількома підставами, то абсолютний розмір кожного підвищення визначається, виходячи з розміру посадового окладу (ставки заробітної плати), без урахування іншого підвищення.

При цьому у випадках підвищення ставок і посадових окладів утворюються нові їх розміри (п. 34 Інструкції № 102).