28.09.2017

Новини та події

Сумісник не зобов’язаний повідомляти про звільнення з основного місця роботи

У листі Мінсоцполітики від 09.06.2017 р. № 294/0/22-17/134 фахівці цього відомства вказують, що законодавством про працю не встановлений обов’язок працівника в повідомленні роботодавця, де він працює за сумісництвом, про звільнення з основного місця роботи.

У зв’язку з цим не передбачена і відповідальність роботодавця за неповідомлення його сумісником про звільнення з основного місця роботи.

У випадку якщо працівник-сумісник повідомив роботодавця про звільнення з основного місця роботи, Міністерство рекомендує роботодавцю потурбуватися про зміну статусу працівника із сумісника на основного працівника (видати відповідні накази (розпорядження), які засвідчать наявність у працівника основного місця роботи).

На практиці для такої внутрішньої ротації застосовують два варіанти:

— працівника або звільняють з місця роботи за сумісництвом і приймають до штату на основне місце роботи;

— або переводять із сумісництва на основне місце роботи без звільнення.

Проте раніше Мінсоцполітики вже роз’яснювало, що найбільш прийнятним є використати тільки перший варіант «звільнення-прийняття», оскільки варіант із переведенням на тому ж підприємстві на законодавчому рівні чітко не врегульований. При його застосуванні можуть виникнути проблеми із заповненням і видачею трудової книжки, розрахунком відпускних і соціальних виплат (див. лист від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16).

І знову про доплату до МЗП: роз’яснюють фахівці Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у своєму листі від 25.05.2017 р. № 1545/0/101-17/28 нагадало про нюанси нарахування доплати до МЗП та її облік при розрахунках різних виплат працівникам. Ось головні з них.

1. До доплат за роботу в несприятливих умовах праці, які не враховуються при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати, відноситься доплата за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, яка виплачується за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів і прибирання туалетів; доплата за роботу в певних типах закладів, підрозділах і на посадах тощо. Указані доплати не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, а нараховуються понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн.).

2. Особам, які працюють на територіях населених пунктів, яким наданий статус гірських, установлюється не доплата за роботу в несприятливих умовах праці, а підвищений посадовий оклад (підвищена тарифна ставка) за роботу в таких умовах, на який нараховують надбавки, премії тощо. Отже, підвищений посадовий оклад (тарифна ставка) за роботу в гірських населених пунктах враховується при обчисленні розміру нарахованої заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, встановленого законом (3200 грн.).

3. Якщо працівник не виконав норму праці (перебував у відпустці, на лікарняному, у випадку простою тощо), оплата праці здійснюється пропорційно виконаній нормі праці.

4. Суми середнього заробітку, розраховані згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), або Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, не враховуються в зарплату для забезпечення її мінімального рівня. Проте якщо, наприклад, працівнику за час службового відрядження виплачується зарплата, а не середній заробіток (коли «середня» виявилася менше зарплати працівника за дні відрядження), то зарплата за дні відрядження враховується в зарплату за місяць для забезпечення її мінімального рівня.

5. Доплата до МЗП є обов’язковою виплатою, яка здійснюється відповідно до законодавства і належить до додаткової зарплати. Тому вказана доплата враховується при обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження згідно з Порядком № 100. А оскільки на доплату до МЗП нараховують ЄСВ, то така виплата враховується при розрахунку допомоги по вагітності та пологах і виплат по тимчасовій непрацездатності.