27.12.2018

Вчитель має вищу категорію та педзвання: визначаємо розмір ставки зарплати

Який розмір ставки заробітної плати вчителя вищої категорії зі званням «учитель-методист»? Чи поширюється педагогічне звання «учитель-методист» на все педагогічне навантаження вчителя?

Пунктом 3.25 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення), передбачено, що вчителі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Тобто у цьому пункті врегульовано питання атестації вчителя на відповідність посаді з присвоєнням кваліфікаційної категорії та умов її поширення на все педагогічне навантаження у випадках викладання вчителями декількох предметів.

Відповідно до пункту 5.1 Типового положення за результатами атестації педагогічним працівникам, які досягли високих показників у роботі, присвоюються педагогічні звання, зокрема звання «учитель-методист», «старший учитель».

Згідно з пунктом 24 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У випадках переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або на посади, які відповідають профілю предмета, дисципліни, що викладається, оплата за звання зберігається до чергової атестації.

Згідно з підпунктом «г» пункту 24 Інструкції № 102 за звання «учитель-методист» ставки заробітної плати педагогічних працівників, зокрема вчителів, підвищуються на 15 %.

Відповідно до пункту 34 Інструкції № 102 у випадках підвищення ставок і посадових окладів за двома чи більше підставами утворюються нові ставки (посадові оклади).

Пунктом 63 Інструкції № 102 установлено, що оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи з установлених ставок заробітної плати з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Тож ставка заробітної плати вчителя вищої кваліфікаційної категорії, який має педагогічне звання «учитель-методист», з урахування підвищення на 15 % за це звання, починаючи з 1 січня 2018 року становить 5393,96 гривні.

З цього розміру ставки заробітної плати має обчислюватися заробітна плата вчителя залежно від фактичного обсягу навчального навантаження, включаючи розмір доплат, надбавок, винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання обов’язків, а також розмір допомоги на оздоровлення, преміювання, матеріальної допомоги.