08.02.2018

Учитель + вихователь: як оплатити і організувати працю

Як оплачується праця вчителя, який має навчальне навантаження 25 годин на тиждень, з яких — 11 годин з певного предмета навчального плану та 14 годин — за індивідуальною формою навчання учня. Бухгалтерія оплачує 7 годин (перевищення навантаження на ставку) індивідуального навчання виходячи з погодинного розрахунку і обумовлює це забороною роботи за сумісництвом документами колишнього СРСР. Чи правильно це? Чи може такий учитель працювати ще за сумісництвом на посаді вихователя в групі продовженого дня?

Оплата праці працівників освіти, зокрема вчителів, вихователів, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п. 63 цієї Інструкції навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педпрацівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі. Цим пунктом передбачено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педпрацівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Відповідно до п. 68 Інструкції № 102 місячна зарплата педпрацівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки зарплати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педпрацівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педпрацівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції (за тарифікацією).

Щодо оплати праці вчителя за години навчального навантаження при індивідуальній формі навчання учнів зазначаємо наступне.

Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах затверджено наказом МОН від 12.01.2016 р. № 8 (далі — Положення № 8). Пунктом 1 розд. IV «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання учнів за індивідуальною формою навчання» цього Положення встановлено, що оплата праці педпрацівників за проведення індивідуальної форми навчання, у тому числі з використанням технологій дистанційної форми навчання, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти. Одним із таких актів є Інструкція № 102 (ср. ). Тобто місячна зарплата вчителів, які залучені до навчання учнів на умовах індивідуального навчання, визначається при тарифікації шляхом множення ставки зарплати (з урахуванням її підвищення на 20 %) на встановлену вчителеві фактичну кількість годин на тиждень, передбачену на індивідуальне навчання, і ділення цього добутку на норму годин на ставку (18 годин на тиждень), з урахуванням додаткової оплати за перевірку зошитів та письмових робіт.

Щодо підвищення ставки зарплати за години індивідуального навчання, то абз. 2 п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 встановлено, що посадові оклади (ставки зарплати) педпрацівникам у загальноосвітніх навчальних закладах (класах, групах) для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання або тривалого лікування (в тому числі при індивідуальному навчанні таких дітей) підвищуються на 20 %. Тому ставка зарплати вчителя при оплаті за проведення індивідуальних навчальних занять з дітьми, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад, підвищується на 20 %.

Пунктом 1 розд. II «Порядок зарахування на індивідуальну форму навчання» Положення № 8 передбачено, що зарахування учнів на індивідуальну форму навчання проводиться протягом навчального року. Тому у випадках, коли виникла потреба у індивідуальному навчанні учня серед навчального року, вносяться відповідні зміни до тарифікації відповідного вчителя з визначенням йому місячного розміру зарплати залежно від обсягу навчального навантаження та інших видів педагогічної роботи.

За проведення вчителями індивідуального навчання учнів з предметів, де передбачено оплату за перевірку зошитів чи письмових робіт, їм має провадитися відповідна доплата за цю педагогічну роботу з урахуванням наповнюваності класів.Відповідно до п. 38 Інструкції № 102 в I — XI (XII) класах загальноосвітніх навчальних закладів з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 % відповідних доплат. Додаткова оплата за перевірку письмових робіт вчителям провадиться залежно від обсягу встановленого їм навчального навантаження.

Важливо! Оплата праці вчителя з погодинного розрахунку можлива лише у випадку заміни тимчасово відсутнього працівника, якщо така заміна тривала не більше двох місяців. В інших випадках — оплата праці вчителів провадиться за тарифікацією.

Щодо роботи за сумісництвом зазначається наступне. На сьогодні питання роботи за сумісництвом регулюється постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43). Відповідно до постанови № 245 робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації у вільний від основної роботи час.

Пунктом 4 постанови № 245 передбачені певні обмеження щодо категорій осіб, які не мають права на роботу за сумісництвом. Зокрема, установлено, що не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності). Пунктом 2 постанови № 245 також передбачено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Пунктом 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення № 43, установлено, що не вважається сумісництвом робота учителів середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів, у тому самому навчальному закладі понад установлену норму навчального навантаження, педагогічна робота та керівництво гуртками в тому самому навчальному закладі, дошкільному виховному, позашкільному навчально-виховному закладі.

Тож учитель, який має навчальне навантаження 25 годин на тиждень, з яких — 11 годин з певного предмета навчального плану та 14 годин — за індивідуальною формою навчання, які не вважаються сумісництвом, може працювати ще за сумісництвом на посаді вихователя в групі продовженого дня, але не більше чотирьох годин на день.

При цьому слід урахувати, що відповідно до ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV та п.п. «є» п. 64 Інструкції № 102 ставка зарплати вихователю групи продовженого дня встановлюється за 30 годин педагогічної роботи на тиждень. Тобто при укладенні вчителем ще додатково трудового договору на виконання роботи в обсязі 0,5 штатної одиниці посади вихователя, тижнева норма складає 15 годин, що за п’ятиденного режиму роботи закладу становить 3 години щодня.

Увага! Вчитель закладу загальної середньої освіти, який має тижневе навантаження 25 годин, має право працювати в цьому ж закладі (на умовах внутрішнього сумісництва) на посаді вихователя групи продовженого дня в обсязі 0,5 штатної одиниці.

Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII акти законодавства Союзу РСР діють на території України лише з питань, не врегульованих законодавством України та за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.