25.10.2018

Загальноосвітній навчальний заклад перейменовано на ліцей: чи буде підвищена оплата праці у педагогічних працівників

Чи підвищується оплата праці педагогічних працівників ліцеїв, перейменованих за рішенням місцевих рад із загальноосвітніх навчальних закладів?

Статтею 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) встановлено, що здобуття загальної середньої освіти забезпечують:

• початкова школа — заклад освіти I ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує початкову освіту;

• гімназія — заклад середньої освіти II ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує базову середню освіту;

ліцей — заклад середньої освіти III ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує профільну середню освіту.

Однак п.п. 3 п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон № 2145) передбачено, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти починається:

• для початкової освіти — з 1 вересня 2018 року;

• для базової середньої освіти — з 1 вересня 2022 року;

• для профільної середньої освіти — з 1 вересня 2027 року.

У свою чергу, п.п. 4 п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2145 встановлено, що з 1 вересня 2027 року строк здобуття профільної середньої освіти усіма здобувачами освіти становить три роки. З цього терміну ліцеї функціонують як самостійні юридичні особи, крім закладів спеціалізованої освіти. До 2027 року запровадження освітніх програм трирічної профільної школи можливе за рішенням центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки, за умови наявності відповідного стандарту профільної середньої освіти та відповідної типової освітньої програми.

Відповідно до п.п. 5 п. 3 Закону № 2145 до 2027 року положення цього Закону, що стосуються профільної середньої освіти, діють щодо закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти в межах дворічної старшої школи відповідно до законодавства.

На підставі п.п. 2 п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2145 статтю 48 Закону № 651 доповнено пунктом 31, згідно з яким до 1 вересня 2018 року обласні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування зобов’язано забезпечити зміну типу підпорядкованих шкіл-інтернатів (крім закладів середньої освіти для дітей з порушенням інтелектуального розвитку) на гімназію, ліцей відповідно до вимог цього Закону зі збереженням у складі цих закладів освіти інтернатів з частковим або повним утриманням учнів (вихованців) за рахунок засновника (засновників).

Відповідно до ст. 9 Закону № 651 у редакції, що діяла до внесення змін Законом № 2145, ліцей — це навчальний заклад III ступеня з профільним навчанням та допрофесійною підготовкою.

Відповідно до Інструкції про організацію та діяльність ліцею, затвердженої наказом Міносвіти від 20.07.95 р. № 217, ліцей — середній загальноосвітній навчально-виховний заклад освіти, що забезпечує здобуття освіти понад державний освітній мінімум, здійснює науково-практичну підготовку талановитої учнівської молоді.

Інструкцією передбачено, що педагогічні працівники ліцею можуть поєднувати навчально-виховну роботу з науково-методичною та експериментальною, використовуючи поряд із традиційними методами і формами організації навчальних занять інноваційні технології навчання. Поглиблена підготовка учнів досягається в результаті вивчення спеціальних курсів, факультативів, курсів за вибором, відвідування занять у гуртках, клубах, студіях, а також стажування, практики в навчальних і наукових лабораторіях, на виробництві. У ліцеї може проводитись підготовка учнів за індивідуальними навчальними планами, пошукова та навчально-дослідна робота. Поряд із традиційними методами і формами організації навчальних занять у ліцеї можуть застосовуватись інноваційні технології та проектування, конструювання, моделювання (теоретичне і технічне), пошуково-дослідницька робота, у тому числі літня навчально-дослідницька практика та інші види навчальної діяльності.

Тож зважаючи на такі особливості роботи педагогічних працівників ліцеїв, а також гімназій, які вважалися на ті часи закладами освіти нового типу, передбачалася й підвищена оплата їхньої праці.

Відповідно до п.п. «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, посадові оклади (ставки заробітної плати) керівним та педагогічним працівникам ліцеїв та гімназій підвищуються на 10 %.

Тому перейменування загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів на гімназію чи ліцей без зміни змісту освітнього процесу та обсягу і видів роботи педагогічних працівників не може бути підставою для встановлення підвищених ставок заробітної плати як працівникам закладів нового типу відповідно до п. 28 цієї Інструкції.