27.06.2019

Чи можна виплачувати відпускні педагогам частинами

У листі від 14.06.2019 р. № 920/0/206-19, що коментується, Мінсоцполітики відповіло на наш запит про строки виплати відпускних педагогам. У чому його особливість?

Педпрацівникам належить щорічна основна відпустка тривалістю 56 календарних днів. Її надають у період літніх канікул (ст. 10 Закону про відпустки). У бюджетних установах не завжди вистачає фінансування для виплати відпускних відразу за всі 56 календарних днів відпустки усім педагогам. Тому ми запитали у Мінсоцполітики: як вийти з такої ситуації? Чи можна виплачувати відпускні частинами?

Відповідь Мінсоцполітики нас не здивувала. Відповіло воно формально, посилаючись на норми чинного законодавства. Відпускні потрібно виплачувати за 3 дні до початку відпустки (ст. 115 КЗпП і ст. 21 Закону про оплату праці). У виняткових випадках працівник може попросити виплатити йому відпускні в інший строк (п. 2 ст. 7 Конвенції Міжнародної організації праці «Про оплачувані відпустки» № 132, ратифікованої Україною 29.05.2001 р.).

Дійсно, спеціальної підстави для відстрочення виплати відпускних у зв’язку з недостатнім фінансуванням у законодавстві немає. Тому виникає запитання: а чим загрожує виплата відпускних не в строк?

За затримку виплати відпускних на строк до місяця роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 1 МЗП, на строк більше місяця — 3 МЗП.