13.02.2020

ЄСВ-звітність: скільки років її зберігати

Як довго треба зберігати звітність з ЄСВ (у тому числі складену в електронній формі)?

Для того, щоб відповісти на це запитання, треба з’ясувати, до якої групи документів належить ЄСВ-звітність.

Наші читачі напевно знають, що ще наприкінці 2013 року функції з адміністрування ЄСВ були передані від ПФУ податковим органам.

Ну а як свідчить п. 44.3 ПКУ, в загальному випадку, платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, визначених п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов’язаних з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, протягом не менше 1095 днів з дня подання податкової звітності.

Адже саме таким строком обмежено право фіскалів на проведення перевірок, передбачених ПКУ (п. 102.1). Відповідно і строк зберігання документів для цілей податкового обліку встановлений у 1095 днів.

Проте ЄСВ-звітність не можна віднести до податкової. По-перше, така звітність не вказана в п. 46.1 ПКУ. По-друге, порядок нарахування і сплати ЄСВ регулює не ПКУ, а Закон про ЄСВ.

Тоді, можливо, тут застосовні строки зберігання, встановлені для бухгалтерських документів?

Нагадаємо, що ст. 8 Закону про бухоблік* зобов’язує власника або його уповноважений орган (посадову особу), що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства і засновницьких документів, на якого покладена відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення усіх господарських операцій у первинних документах, зберігати оброблені документи, регістри і звітність протягом установленого строку, але не менше трьох років.

* Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Терміни зберігання для документів з бухгалтерського обліку і звітності наведені в п. 4.2 гл. 4 розд. I Переліку № 578/5**.

** Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.

Для більшості з таких документів установлений строк у 3 роки; для документів, що містять інформацію про фінансові операції, які підлягають фінансовому моніторингу, — 5 років; для розрахунково-платіжних відомостей — 75 років.

Проте і серед них немає ЄСВ-звітності. Як бути тоді?

У категорії 201.03 ЗІР податківці рекомендують заглянути в п. 7.1 гл. 7 розд. I Переліку № 578/5 (ср. ).

Пункт 678 цього Переліку встановлює строк зберігання відомостей про застраховану особу, яка підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, — 75 років.

До речі, такі ж строки діють і для ЄСВ-звітності, складеної в електронній формі (ст. 13 розд. I Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV).

Це не дивно. Адже вказані документи можуть знадобитися при визначенні розміру пенсії або перегляді вже призначених сум. Крім того, на відміну від податків, за ЄСВ-боргами відсутній строк позовної давності (п. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Тому не кваптеся зі знищенням звітів з ЄСВ.