13.02.2020

Структурні та відокремлені підрозділи & 1ДФ

У підприємства є відокремлені та структурні підрозділи в інших містах. Як у цьому випадку подавати форму № 1ДФ?

Порядок подання форми № 1ДФ за працівників відокремлених підрозділів залежатиме від того, уповноважило головне підприємство відокремлений підрозділ бути податковим агентом чи ні.

Якщо так, то відокремлений підрозділ як податковий агент зобов’язаний самостійно:

• нарахувати, утримати й перерахувати ПДФО і ВЗ з доходів найманих працівників, працевлаштованих у такому підрозділі, до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням;

• формувати і подавати до податкового органу за своїм місцезнаходженням Податковий розрахунок № 1ДФ. При цьому в реквізитах форми зазначаються дані відокремленого підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений на виконання функцій податкового агента, то головне підприємство саме за нього:

• нараховує, утримує з доходів працівників такого підрозділу ПДФО і перераховує його до місцевого бюджету за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу, а ВЗ до бюджету за місцезнаходженням головного підприємства;

• відображає інформацію про доходи працівників такого підрозділу і суми нарахованого/перерахованого ПДФО у формі № 1ДФ у вигляді окремої порції. Оригінал такої порції головне підприємство подає податківцям за своїм місцезнаходженням, а копію — до податкового органу за місцезнаходженням неуповноваженого підрозділу. А ось ВЗ з доходів найманих працівників головне підприємство відображає не в окремій порції, а в загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам у першій порції форми № 1ДФ.

Переходимо до структурних підрозділів.

Фіскали вважають, що правила сплати ПДФО і подання форми № 1ДФ щодо структурних підрозділів такі ж, як стосовно неуповноважених відокремлених підрозділів (див. лист ДФСУ від 27 березня 2019 р. № 10278/7/99-99-13-04-04-17), про них ми говорили вище.

Ми з такою позицією не згодні і вважаємо, що висновок фіскалів нізвідки не випливає та суперечить п.п. 14.1.30, п. 168 ПКУ і ч. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу України. Обов’язок зі сплати ПДФО за місцезнаходженням підрозділу встановлений ст. 168 ПКУ тільки для відокремлених підрозділів, якими структурні підрозділи не є (див. ст. 64 ГКУ).

Підсумок такий: якщо ви обираєте варіант фіскалів, то форму № 1ДФ подаєте за таким же принципом, як за неуповноважений відокремлений підрозділ. Формуєте інформацію про доходи працівників структурного підрозділу і суми нарахованого/перерахованого ПДФО у формі № 1ДФ у вигляді окремої порції. А ось ВЗ — у першій порції в загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених у звітному кварталі.

Далі копію порції з даними про доходи працівників структурного підрозділу подаєте до податкового органу за місцезнаходженням структурного підрозділу. Якщо ви згодні з нами і вважаєте, що ваш структурний підрозділ ≠ відокремлений підрозділ і сплачуєте ПДФО до місцевого бюджету за місцезнаходженням юрособи, у такому разі й у формі № 1ДФ доходи працівників структурного підрозділу, який розташований в іншому місті, відображаєте разом з доходами інших працівників підприємства, а форму № 1ДФ подаєте до податкового органу за місцезнаходженням юрособи.