22.04.2021

Працівник оформлений 4 січня: як розрахувати відпускні

Працівник прийнятий на роботу 04.01.2021 р. Крім того, в січні він брав відпустку без збереження зарплати — 3 календарних дні. 5 квітня 2021 року він іде в навчальну відпустку. Як правильно врахувати дні січня при розрахунку середньої заробітної плати?

У загальному випадку відпускну середню зарплату розраховують виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки. Проте в цьому випадку працівник працював менше року. У такій ситуації за розрахунковий період приймають фактичну кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Чи враховувати тоді в розрахунковому періоді січень 2021 року? Адже працівник прийнятий на роботу в день, який є першим робочим днем місяця, але не першим календарним.

На сьогодні в п. 2 Порядку № 100 чітко прописано: якщо працівник прийнятий (оформлений) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується в розрахунковий період як повний. Тому січень 2021 року увійде до розрахункового періоду повністю.

Отже, розрахунковим періодом для нашого працівника є січень — березень 2021 року.

Водночас для розрахунку відпускної середньої треба зробити ще один крок — виключити із загального числа календарних днів розрахункового періоду:

• святкові і неробочі дні, передбачені ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

• час, коли працівник не працював і за ним заробіток не зберігався або зберігався частково.

На січень 2021 року припадають два святкові дні: 1 січня (Новий рік) та 7 січня (Різдво).

Виникає запитання: чи виключати з розрахункового періоду 1 січня 2021 року? Попри те, що працівник був прийнятий 4 січня, в розрахунковий період входить увесь січень, відповідно святковий день (1 січня) треба виключити з розрахункового періоду.

Крім того, в розрахунковий період потрапили 3 дні відпустки без збереження зарплати. Такі дні також виключаємо з розрахункового періоду. Причому незалежно від підстави, за якою була надана відпустка за свій рахунок, — за ст. 25 або за ст. 26 Закону про відпустки.

У результаті кількість календарних днів січня 2021 року, яка візьме участь у розрахунку:

31 - 2 - 3 = 26 (к. дн.),

де 31 — загальна кількість календарних днів у січні 2021 року;

2 — кількість святкових днів, які припадають на січень 2021 року;

3 — кількість днів відпустки за свій рахунок у січні 2021 року.

І наостанок попередимо. Якщо наш працівник брав відпустку без збереження зарплати з 6 по 8 січня 2021 року, то неробочий день 7 січня (Різдво Христове) вже виключений з розрахункового періоду. Тому треба виключити тільки два дні відпустки за свій рахунок 6 і 8 січня.

Тоді кількість календарних днів січня, яка візьме участь у розрахунку, складе:

31 - 2 - 2 = 27 (к. дн.).