12.08.2021

Місяці ЄСВ-звільнення & лікарняний страховий стаж

Лист, що коментується, є відповіддю на наш запит Мінсоцполітики щодо включення місяців звільнення від сплати ЄСВ до страхового стажу для оплати лікарняних листів.

Чому, власне, виникло таке запитання? Річ у тому, що у 2020 році (у період дії карантинних обмежень) з метою підтримки бізнесу законодавці вирішили додати до Прикінцевих положень Закону про ЄСВ такі норми:

1) п. 910, завдяки якому низку платників ЄСВ (у тому числі ФОП) тимчасово звільнили від нарахування і сплати ЄСВ «за себе» в період з 1 березня по 31 травня 2020 року;

2) п. 910.1, яким ФОП-єдиноподатників групи 1 тимчасово звільнили від нарахування і сплати ЄСВ «за себе» в періоди:

• з 1 по 31 грудня 2020 року;

• з 1 січня по 31 травня 2021 року.

Водночас Прикінцеві положення Закону про пенсійне страхування* також були доповнені новими нормами. А саме:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

1) п. 145, згідно з яким для осіб, які не сплачували ЄСВ за період з 1 березня по 31 травня 2020 року на підставі п. 910 розд. VIII Закону про ЄСВ:

• такі періоди включаються в пенсійний страховий стаж;

• вважається, що за такі періоди страхові суми сплачені в розмірі мінімального страхового внеску;

2) п. 145.1, відповідно до якого для ФОП-єдиноподатників групи 1, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 грудня по 31 грудня 2020 року і з 1 січня по 31 травня 2021 на підставі п. 910.1 розд. VIII Закону про ЄСВ:

• такі періоди включаються в пенсійний страховий стаж;

• вважається, що за такі періоди страхові суми були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску.

Увага! А ось у Закон про соцстрахування аналогічні норми внесені не були.

Що ж тоді виходить? Виходить, що:

• періоди, за які не сплачувалися суми ЄСВ відповідно до п. 910 або п. 910.1 розд. VIII Закону про ЄСВ, НЕ включаються в страховий стаж для оплати листків непрацездатності?

• НЕ вважається, що страхові суми за такі періоди були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів?

На жаль, Мінсоцполітики в листі, що коментується, підтвердила такі висновки.

Фахівці цього відомства нагадали, що право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку, у тому числі в період зайняття підприємницькою діяльністю (ст. 19 Закону про соцстрахування). Тобто ФОП має право розраховувати на отримання лікарняних. Ось тільки однією з обов’язкових умов отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС є сплата ЄСВ у розмірах та в строки, визначені Законом про ЄСВ.

Якщо ж у місяці настання страхового випадку ФОП не сплатив ЄСВ, така особа втрачає статус застрахованої і, як наслідок, право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону про соцстрахування за рахунок коштів ФСС**. А те, що такі періоди включаться в страховий стаж згідно з положеннями Закону про пенсійне страхування, впливає лише на порядок призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг за рахунок коштів ПФУ.

Як вийти із ситуації, що склалася? Є два варіанти.

Відновити статус застрахованої особи, заплативши ЄСВ добровільно. Тобто:

• подати декларацію з єдиного податку за І півріччя 2021 року із типом «Звітна» і «Довідкова» (заповнюємо обидва типи відразу), заповнивши в ній додаток 1 із січня по місяць, в якому ФОП виходить у декрет / на лікарняний;

• сплатити ЄСВ за всі місяці із січня 2021 року по місяць виходу в декрет / на лікарняний, незважаючи на звільнення.

Що стосується сплати ЄСВ за грудень 2020 року, то тут сплатити ЄСВ замало. Щоб змінити дані в поданій за 2020 рік звітності, доведеться замовити перевірку (подати уточнюючу нову декларацію з єдиного податку за 2020 рік не вийде). І вже на підставі акта перевірки — форму № Д6 із заповненою таблицею 2.

Спробувати оскаржити відмову.

Тобто подати документи на отримання допомоги в загальному порядку. Після отримання письмової мотивованої відмови з обґрунтуванням причин відмови її оскаржити.