28.10.2021

Переводимо годинники: плюс 1 година

На підприємстві охоронники працюють за графіком виходу на роботу. Режим роботи — «доба через три», тобто 24 години працюють (з 08:00 одного дня до 08:00 наступного дня), а 72 години відпочивають. Облік робочого часу — підсумований. Обліковий період — квартал. Один з охоронників працюватиме в ніч переходу на зимовий час, тобто в ніч з 30 на 31 жовтня 2021 року. Чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи треба її оплачувати?

Переведення годинників на зимовий (та літній) час визначено постановою КМУ від 13.05.96 № 509.

У 2021 році переведення годинників на зимовий час відбудеться 31 жовтня о 04:00. Тож працівник, який згідно з графіком виходу на роботу працюватиме в ніч «зимового переходу» з 30 на 31 жовтня, відпрацює на годину більше, ніж зазвичай.

Ігнорувати цю годину в жодному разі не можна. Адже трудове законодавство вимагає від роботодавця достовірного ведення обліку робочого часу, фактично відпрацьованого працівником. Саме тому у табелі обліку робочого часу потрібно проставити кількість відпрацьованих працівником годин за фактом.

У цьому випадку за працівником у табелі обліку робочого часу має бути зазначено:

• 30 жовтня всього 16 відпрацьованих годин (з 08:00 до 24:00), у тому числі 2 години (з 22:00 до 24:00) у нічний час (нічним вважається час із 22:00 вечора до 06:00 ранку);

• 31 жовтня всього 9 годин (з 00:00 до 08:00), у тому числі 7 годин (з 00:00 до 06:00) у нічний час.

При підсумованому обліку робочого часу наприкінці кожного місяця працівникам нараховують: основну зарплату, надбавки, доплати, у тому числі за роботу в нічний час, святкові і неробочі дні тощо. А ось роботу в надурочний час (за наявності надурочних годин) відповідно до ст. 106 КЗпП оплачують наприкінці облікового періоду.

Якщо охоронникові, що працював у ніч «зимового переходу», встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в жовтні, то йому нарахують основну зарплату у повному розмірі, навіть попри те, що він відпрацював за графіком роботи з 30 на 31 жовтня на годину більше.

Інша річ, якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка. У цьому випадку у розрахунку суми основної зарплати візьме участь додаткова година роботи у зв’язку з переходом на зимовий час.

Майте на увазі: за усі години роботи в нічний час у жовтні (у тому числі й за додаткову годину «зимового переходу») працівникові (як окладнику, так і працівнику з погодинною тарифною ставкою) має бути нарахована відповідна доплата. Зауважимо, що робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Після закінчення облікового періоду слід визначити наявність надурочних годин як різницю між фактично відпрацьованим часом згідно з табелем обліку робочого часу та розрахунковою нормою годин за цей період. У цих розрахунках братиме участь година «зимового переходу».

Оплату надурочних годин працівникам із погодинною оплатою проводимо у подвійному розмірі годинної ставки. А ось компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається!