25.04.2024

«Оздоровчі» для працівників-ЄТСників

Допомога на оздоровлення, як правило, виплачується працівникам при виході у щорічну відпустку. Сьогодні поговоримо про особливості надання такої допомоги працівникам з оплатою праці за ЄТС. З’ясуємо, хто має право на цю виплату, у якому розмірі та за яких умов.

Отримання працівниками бюджетної сфери всіх виплат, у тому числі і допомоги на оздоровлення (вона ж — «оздоровчі»), чітко регламентовано законами України, постановами КМУ та галузевими наказами. Важливі нюанси (порядок, умови, коло отримувачів тощо) прописують також і в Положенні про надання матеріальної допомоги, яке є додатком до колективного договору.

Для працівників, оплата праці яких базується на ЄТС (освіта, культура, спорт тощо) головним орієнтиром в оплатних питаннях є постанова № 1298*. Так, згідно з п.п. «б» п. 4 цієї постанови працівники-ЄТСники мають право на матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання. Галузеві працеоплатні документи містять схожі норми.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Зауважимо, що для окремих категорій працівників надання допомоги на оздоровлення є обов’язковим. Водночас для тих працівників, для яких виплата такої допомоги не є гарантованою, її надання оформлюють згідно з рішенням керівника в межах фонду оплати праці. Але у будь-якому випадку «оздоровчі» надаються один раз на рік (мається на увазі календарний рік).

Далі розглянемо галузеві підстави для надання допомоги на оздоровлення та її розмір для різних категорій працівників-ЄТСників.