10.12.2018

Чи можливо відкликати старосту з відпустки?

Робочі ситуації бувають різні, і може трапитись так, що в ОМС знадобиться староста, який перебуває у щорічній оплачуваній відпустці. Чи можливо відкликати старосту з відпустки і як це правильно зробити — пропоную розглянути в даній статті.

Правові аспекти

По суті, відкликання з відпустки — це пропозиція роботодавця та згода на цю пропозицію вийти на роботу до закінчення щорічної відпустки працівника.

Стаття 79 Кодексу законів про працю України1 та ст. 12 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»2 передбачають, що відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

1 Далі за текстом — КЗпП.

2 Далі за текстом — Закон № 504.

Як бачимо, відкликати працівника можливо:

1

тільки з щорічної відпустки

2

за його згодою

3

лише з підстав, передбачених законом

У разі якщо працівник погоджується вийти на роботу, то, як передбачено ч. 2 ст. 12 Закону № 504, невикористана частина щорічної відпустки повинна бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відкликання з відпустки в обов’язковому порядку повинно бути оформлено документально.

Процедура відкликання включає такі етапи:

1

узгодження питання про відкликання з працівником шляхом направлення пропозиції (усно, за допомогою засобів зв’язку або письмово із направленням повідомлення)

2

отримання письмової заяви працівника про згоду на відкликання з відпустки із зазначенням дати, з якої працівник згоден достроково вийти на роботу

3

видання відповідного розпорядчого документа про відкликання працівника з відпустки/ознайомлення з його змістом працівника

4

відображення відкликання в кадрових документах (внесення змін до графіка відпусток, відміток до табеля обліку робочого часу)

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України від 07.07.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» визначено: «на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом», що означає поширення цього припису й на старосту.

Законодавство, що регулює діяльність посадових осіб місцевого самоврядування заборон щодо відкликання з відпустки посадових осіб, зокрема старост, не містить.

Виходячи з наступного, можна зробити висновок, що відкликання старости з відпустки є можливим, але на загальних підставах:

1

за його згодою

2

у надзвичайних ситуаціях (стихійне лихо, виробнича аварія, запобігання нещасним випадкам простою, загибелі або псуванню майна)

З огляду на те, що посада старости є виборною, постає запитання, хто ж саме має відкликати старосту з відпустки:

1

сільська, селищна, міська рада

або

2

безпосередньо голова відповідної ради

Відповідь на це запитання міститься у ч. 2 ст. 541 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»3, яка передбачає, що староста є відповідальним перед жителями та сільською, селищною, міською радою.

3 Далі за текстом — Закон № 280.

Тож, з урахуванням наведеного, на моє власне переконання, правильним буде оформлення відкликання старости з відпустки рішенням відповідної ради.

Пам’ятаймо! Порушення трудових прав старости внаслідок неправомірного (без письмової згоди працівника або/та за відсутності надзвичайних обставин) відкликання з щорічної відпустки є недопустимим і може призвести до негативних наслідків (притягнення винних до відповідальності або звернення до суду за захистом трудових прав).