10.09.2018

Актуальне запитання. Щодо присвоєння чергового рангу старості

Колишній сільський голова відпрацював на посаді старости 2 роки. Чи можна йому присвоїти черговий ранг?

Відповідно до Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) при прийнятті на службу до органів місцевого самоврядування присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад.

Посада старости віднесена до шостої категорії і тому, відповідно до ст. 15 Закону № 2493, особам, які займають посади, віднесені до 6 категорії, може бути присвоєно 13, 12 і 11 ранг. Ранги присвоюються відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації, результатів роботи одночасно з обранням (прийняттям) на службу в органи місцевого самоврядування або обранням (призначенням) на вищу посаду.

У запитанні міститься певний «службовий нюанс». Колишній голова (нині — старости), однозначно вже мав присвоєний у межах четвертої категорії ранг (тобто 9, 8 або 7 ранг).

При переході на посаду старости цей ранг, згідно з нормами ст. 15 Закону № 2493 мав бути збережений.

Черговий ранг посадовій особі місцевого самоврядування присвоюється за умови, якщо зазначена особа успішно відпрацювала на займаній посаді не менш як 2 роки (ч. 7 ст. 15 Закону № 2493). Крім цього, за виконання особливо відповідальних завдань посадовій особі місцевого самоврядування може бути присвоєно черговий ранг достроково у межах відповідної категорії посад. За сумлінну працю при виході на пенсію посадовій особі місцевого самоврядування може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад.

Тож, з урахуванням наведеного, можна сказати: колишньому сільському голові на посаді старости не може бути присвоєно черговий ранг, оскільки раніше присвоєний ранг знаходиться поза межами категорії, до якої віднесено посаду старости.