15.04.2022

Актуальне запитання. Яким нормативним документом чи інструкцією передбачено порядок отримання погоджень з підрозділами Національної поліції на проведення робіт на вулицях та/або автомобільних дорогах? На кого покладено обов’язок щодо отримання такого погодження: власника приміщення чи виконавця відповідних робіт?

Яким нормативним документом чи інструкцією передбачено порядок отримання погоджень з підрозділами Національної поліції на проведення робіт на вулицях та/або автомобільних дорогах? На кого покладено обов’язок щодо отримання такого погодження: на власника приміщення чи виконавця відповідних робіт?

Відповідь було надано у листі Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 19.01.2022 № 57зі/41/27/02-2022.

Отже...

У Департаменті патрульної поліції (далі — ДПП) розглянуто запит на отримання публічної інформації про роз’яснення порядку погодження проєктів i схем організації дорожнього pyxy (далі — ОДР) на період проведення дорожніх робіт з підрозділами Національної поліції та з інших питань.

У статті 523 Закону України «Про дорожній pyx» (далі — Закон) визначено, що до повноважень Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy належать погодження відповідно до вимог цього Закону, інших законодавчих актів проєктів на будівництво, реконструкцію i ремонт автомобільних доріг, залізничних переїздів, комплексів дорожнього сервісу та інших споруд у межах відведення автомобільних доріг a6o червоних ліній міських вулиць i доріг, а також погодження поданих у встановленому порядку пропозицій стосовно обладнання засобами організації дорожнього pyxy місць виконання дорожніх робіт, проєктів та схем ОДР.

Згідно зі статтею 26 Закону під час виконання робіт у смузі відведення автомобільної дороги, вулиці та залізничного переїзду, якщо це загрожує безпечному чи безперебійному pyxy транспорту i пішоходів, організації, що відповідають за утримання автомобільної дороги, вулиці та залізничного переїзду, можуть закрити чи обмежити pyx на основі погодженого з Національною поліцією ордера, який видається відповідним дорожнім органом, а в містах — службою місцевого державного органу виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 5.5 ДСТУ 8752:2017 «Безпека дорожнього pyxy. Проєкт організації дорожнього pyxy. Правила розроблення, побудови, оформлення. Вимоги до змісту» проєкт (схема) ОДР підлягає погодженню з уповноваженим підрозділом Національної попіції Украіни та затвердженню в установленому порядку. Лист на погодження подає організація-розробник.

На цей час уповноваженим підрозділом Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy є ДПП. Виконання ним погоджувальних функцій у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy передбачено Положенням про Департамент патрульної поліції, затвердженим наказом Національної поліції України від 06 листопада 2015 року № 73 (зі змінами).