15.04.2022

Актуальне запитання. Чи може староста, яка наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працювати в старостинському окрузі?

Чи може староста, яка наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працювати в старостинському окрузі?

Так, може.

Частина 8 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) надає такій особі право працювати на умовах неповної зайнятості, тож роботодавець не може їй у цьому відмовити.

Норма ч. 8 ст. 179 КЗпП говорить, що за бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Зверніть увагу, в цій статі йдеться про право на неповну зайнятість у період, поки дитині не виповниться три роки.

Водночас зазначені норми охоплюють не тільки відпустку, про яку запитує читач, а ще й щонайменше оплачувану відпустку, що надається підприємством за рахунок власних коштів, та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (ніж передбачено законодавством); відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (ч. 6 і 7 ст. 179 КЗпП).