18.04.2022

Актуальне запитання. Щодо отримання знижки плати за користування житлом (квартирної плати, плати за управління багатоквартирними будинками), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом

Як дружина ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС категорії I та відповідно до приписів п. 11 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» я маю право на 50 % знижку плати за користування житлом (квартирної плати, плати за управління багатоквартирними будинками), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом, причому таке право мають і я, і мій чоловік, а не я або мій чоловік. Яким чином держава реалізує це право?

Відповідь була надана Департаментом адміністрування програм соціальної підтримки Національної соціальної сервісної служби України в листі від 21.03.2022 № 0000-030202-ПІ/57-2022/3634.

Отже…

Департамент адміністрування програм соціальної підтримки Нацсоцслужби розглянув Ваш запит, який надійшов із Мінсоцполітики, стосовно призначення пільг з оплати житлово-комунальних послуг і повідомляє.

Пунктом 11 частини першої статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії I, та членам їхніх сімей передбачено 50-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартирної плати, плати з утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законодавством.

До членів сімей громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти, непрацездатні батьки, особа, яка проживає разом з постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи особою з інвалідністю I групи та доглядає за нею, за умови, що ця особа не перебуває у шлюбі; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом із ним.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі — Закон № 2189) передбачені законодавством пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачу у грошовій формі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі» (зі змінами) (далі — Порядок), з 01.10.2019 пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються особам, які мають на такі пільги право, у грошовій формі (готівковій або безготівковій).

Відповідно до Порядку пільги нараховує структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради (далі — структурний підрозділ з питань соціального захисту населення) на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення розраховують щомісяця суму пільги на оплату житлово-комунальних послуг виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та визначені статтею 51 Бюджетного кодексу України, та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) та соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Також Законом № 2189 передбачено, що при наданні житлово-комунальних послуг застосовуються державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування, встановлені законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами) (далі — постанова).

Постановою затверджено соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком (далі — соціальна норма житла) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, в межах яких надаються пільги та житлові субсидії (далі — соціальний норматив).

Так, постановою встановлено соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком для:

оплати житлової послуги — послуги з управління багатоквартирним будинком;

витрат на управління багатоквартирним будинком — 21 кв. м загальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю;

оплати комунальних послуг — послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення, з постачання та розподілу природного газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії — 21 кв. м опалювальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю.

Також постановою встановлено соціальні нормативи, в межах яких держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, а саме — для послуги з постачання теплової енергії (для потреб централізованого або автономного опалення) та індивідуального опалення (у разі використання природного газу або електричної енергії), для користування послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, для користування послугами з постачання та розподілу природного газу, для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях (будинках) тощо.

Соціальні нормативи, в межах яких надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг, становлять:

для користування послугами з постачання теплової енергії (для потреб централізованого або автономного опалення) у разі використання теплової енергії для централізованого або автономного опалення — 0,0383 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період. До нормативу застосовується регіональний коригуючий коефіцієнт;

у разі використання природного газу для індивідуального опалення — 4 куб. метри природного газу на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення — 30 кВт·г на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

для користування послугами з централізованого водопостачання — 2 куб. метра холодної води за наявності послуги з постачання гарячої води на одну особу на місяць та 3,6 куб. метри холодної води на одну особу на місяць за відсутності послуги з постачання гарячої води;

для користування послугами з постачання гарячої води — 1,6 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з централізованого водовідведення — 3,6 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з постачання та розподілу природного газу за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 3,3 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 5,4 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити та газового водонагрівача — 10,5 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях (будинках):

у житлових приміщеннях (будинках) — 70 кВт⋅г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт⋅г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВт⋅г на місяць.

Тобто пільги розраховуються не за фактичним обсягом споживання відповідної послуги, а виходячи із соціального нормативу, визначеного постановою. Водночас споживання послуг понад соціальні нормативи оплачується на загальних підставах.

Пунктом 7 Порядку визначено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

Водночас повідомляємо, що Порядком передбачено, що за отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.