24.08.2022

Актуальне запитання. Лікарняний за відпустку без збереження зарплати

Чи оплачуватиметься лікарняний старості за період його перебування у відпустці без збереження заробітної плати?

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності регулюються нормами Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №1105).

Логіка норм, що регулюють це питання, така. Відповідно до цього Закону умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі (далі — дні тимчасової непрацездатності) за рахунок коштів роботодавця визначаються Порядком оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженим постановою КМУ від 26.06.2015 № 440 (далі — Порядок).

Пунктом 4 Порядку визначено, що дні тимчасової непрацездатності не оплачуються з підстав, передбачених ст. 23 Закону № 1105. Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не надається.